28 август 2018 г.


Екип египетски археолози е открил в Александрия гробище, датиращо от времето на династията на Птолемеите. Откритието е направено, докато екипът провежда проучвателни разкопки на обект в Джебел ел-Зайтун в средиземноморския град: мястото е предвидено за изграждане на ограда в ремонтен завод на местната железница.

Директорът на отдела по египетската античност д-р Амин Ашмауи разказва, че са открити група от скални гробници, всяка от които съдържа по няколко погребения. До всяка група от гробниците се слиза по няколко стъпала, които отвеждат до малка отворена зала и правоъгълен двор, около който са разположени гробните камери.


Според д-р Ашмауи гробниците са използвани през дълги периоди от време и са принадлежали на бедни хора. Измазани са с няколко цветни пласта хоросан, без никакви декорации, което красноречиво отразява ниския икономически статут на погребаните в тях.

Гробниците освен това ясно се вижда, че са претърпели промени в продължение на няколко поколения, като са добавяни нови ниши или да се уплътнят вече наличните.


Д-р Халид Або ел-Хамд, генерален директор на отдела по античността в Александрия, добавя, че са открити много кандила и лампи, като върху някои се откриват декорации, представящи животни на паша или кърмещи малките си.



Сред погребалните дарове са открити още глазирани вази, амфори и кръгли грънчарски съдове, някои декорирани с танцуващи момичета.




Множеството открити скелети в погребенията обаче не са се запазили в добро състояние. Това се дължи на щетите, които са нанесени на гробниците през 30-те години на ХХ век, когато на мястото над тях е изградена железопътна инфраструктура, както и заради поредицата въздушни удари, на които е подложено мястото по време на Втората световна война.

Египетското министерство по античността е отпуснало допълнителни средства за провеждане на още разкопки в района.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...