6 август 2021 г.


6 август 1945 година. 8:15 часа местно време в Япония. Американски бомбардировач пуска над Хирошима първата в историята на човешката цивилизация атомна бомба. Какво пишат световните агенции, когато научават за нечовешкия експеримент?

Американските вестници се гордеят с изобретението, а британските го наричат „огромен принос за победата“. Повечето вестници цитират изявлението на президента на САЩ Хари Труман, който споменава енергията на атомната бомба като „силата, от която черпи своята мощ слънцето“.


„Първата атомна бомба беше хвърлена над Япония. Мощността ѝ се равнява на 20 000 тона тротилов еквивалент. Труман предупреждава противника за „разрушителен дъжд“, това е заглавието, с което излиза The New York Times, съобщавайки за атомната бомбардировка.

The Brainerd Daily Dispatch пише: „Президентът каза, че бомбата добавя нова, революционна стъпка в битката с японците: „Тази атомна бомба притежава най-голямата мощност във вселената. Силата, от която черпи своята мощ слънцето, беше хвърлена срещу онези, които разпалиха войната в Източна Европа“. Освен това, в същата статия има и пряко обвинение срещу японските лидери, в което вината им за атомната бомбардировка се мотивира така: „Президентът отбеляза, че ултиматумът, отправен от Голямата тройка на 26 юли от Потсдам целеше да избави японците от пълно унищожение, но японските лидери отказаха да се съобразяват. Атомната бомба от днес е отговор на техния отказ“.


Нима потенциалът на малката държава, последната от фашистката тройка, е бил толкова огромен, че е да му бъде нанесено поражение е трябвало да се прибягва до този изключителен метод? Или атомната бомба само „официално“ поставя началото на надпреварата във въоръжаването между САЩ и СССР?



Американските вестници дават отговор и на въпроса, защо за първа цел е избран град Хирошима: „Разрушена е базата на главното депо на интендантстката служба, където са складирани голям брой боеприпаси и оръдия. Градът с население 318 хиляди души също така е най-важното пристанище на Япония“.


Първите дописки в американските вестници са изпълнени с еуфория от изобретяването на вероятно най-мощното оръжие: „Американската атомна бомба се стовари върху Япония със силата на слънцето“, пише възторжено The San Antonio Light. Статия на San Francisco Chronicle пък излиза със заглавие „Япония беше ударена с атомна бомба. Най-мощното оръжие в историята“.

Във Великобритания, която също има значителен принос в разработването на атомната бомба, пресата също дава положителни отзиви за употребата ѝ. The Berkshire Evening Eagle пише, че „учените спечелиха за победата 4 години“, намеквайки, че войната с Япония без да се използва новото оръжие би могла да продължи още толкова време. Водещата статия на Daily Express пък е със заглавие „Бомбата, която промени света“.


Френският вестник „Combat“ пише за сътрудничеството на САЩ и Великобритания: „Президентът Труман подчертава, че новата бомба е резултат от сътрудничеството и съвместните научни изследвания на САЩ и Великобритания, започнали през 40-те години. Заради опасността от въздушни атаки от страна на противника, изследванията са прехвърлени и продължени в САЩ“.



Всъщност, на темата за разработването на атомната бомба, е отделено много голямо внимание. „САЩ рискуват с вложение от два милиарда за да създадат оръжието, разтърсило света“, пише The Fort Worth Press. Chicago Daily Tribune обещава да разкрие всички тайни в статия, озаглавена „История на атомната бомба. Разказ за това, как е разработено смъртоносното оръжие“. Френският „Combat“ също подробно разказва за това, като цитира думите на американския президент: „Сега ние имаме, добавя г-н Труман, два големи завода и няколко учреждения, занимаващи се с производството на атомна енергия. Броят на работниците, в разгара на строителството, достигна 125 000 души и над 65 000 души, както и преди остават на работа в заводите. Похарчихме 2 милиарда долара за най-голямата научна авантюра в историята, и спечелихме“. Същото издание пише още, че Труман казва, че в споменатите заводи се произвеждат както съществуващите вече модели бомби, така и се разработват нови модификации. „От 1939 година, казва президентът, за учените беше ясно, че теоретично е възможно да се освободи атомната енергия. Никой обаче не знаеше как да се постигне това. През 1942 година научихме, че немците трескаво търсят начини, чрез които да добавят атомната енергия към арсенала си от оръжия, с чиято помощ се надяваха да поробят целия свят. Но не успяха да сторят нищо. Трябва да сме благодарни на провидението, че те не успяха да създадат атомни бомби“.


Във вестниците се появява и информация за бъдещите планове на САЩ в използването и разработването на атомни оръжия. Вестник The Brainerd Daily Dispatch пише за плановете на американците: „Сега се подготвяме бързо и напълно да унищожим всяко промишлено предприятие във всички японски градове. Ще унищожим напълно всички сили на японците, позволяващи им да водят военни действия“. Пак френският „Combat“ преразказва думите на Труман, който подчертава, че от една страна ще създаде механизми за пълен контрол над производството и използването на атомната енергия, а от друга, ще реши по какъв начин атомната енергия може да се превърне „в мощно оръжие за поддържането на мира в цял свят. Тези въпроси активно ще се обсъждат в Конгреса. Това, че успяхме да освободим мощта на атомната енергия, отваря нова страница в разбирането ни за природата“, заявява американският президент.


Веднага след бомбардировката вестниците не посочват броя на жертвите. На следващия ден световните агенции най-накрая обръщат внимание и на този аспект – мащаба на трагедията за мирните жители. Още нищо не е известно за пораженията от радиацията, съпътстваща атомен взрив, но още тогава става ясно, че броят на жертвите от пускането само на една бомба е колосален. „Японците казват, че животът е напуснал Хирошима“, това заглавие се появява в Los Angeles Times. „150 хиляди са убитите от атомната бомба. Загинали са всички, намирали се в сградите или по улиците, когато Хирошима беше изравнена със земята“, пише Toronto Daily Star. Броят на The Evening Star излиза с водеща статия със заглавие: „Хирошима – мъртвият град. Жертвите са толкова много, че е невъзможно да бъдат преброени“. А The Evening Citizen пише: „Една бомба изпепели до смърт японски град“.


Едва по-късно започват споровете по темата, доколко правомерни са подобни експерименти. Но в онези първи дни след атомния ад над Хирошима, едва ли не само вестник The Evening Star търси отговор на въпроса за правните основания на подобен акт: „Врагът нарича използването на атомната бомба нарушение на международните правови норми“. Мнението на врага, разбира се, няма как да попречи на САЩ да повторят жестокият експеримент, пускайки втора бомба, този път – плутониева, само три дни по-късно над друг японски град – Нагазаки.



Според данните от проведено на 8 април 2015 година проучване на общественото мнение в САЩ, и днес 56% от американците оправдават атомните бомбардировки от 1945 година и само 34% не смятат това за разумен ход.

За разлика от западните медии, в Империята на злото – СССР – вестниците не бързат да разказват на читателите си за новото „изобретение на капиталистическия свят“. Първите, съвсем оскъдни дописки за атомните бомбардировки се появяват значително по-късно от тези в западните медии. И в мълчанието на властите в Кремъл няма нищо учудващо: атомната бомба се превръща в значително преимущество във военната сфера за САЩ, а бомбардировката над Хирошима на практика поставя началото на надпреварата във въоръжаването, продължило десетилетия напред.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...