22 април 2022 г.

В удостоверението му за раждане е записано, че е кръстен Джулиъс Робърт Опенхаймер, но и досега не е ясно какво точно означава инициалът J, който понякога ученият използва в името си. Известният в цял свят като Робърт Опенхаймер физик се ражда на 22 април 1904 година в Ню Йорк. През 1925 година завършва университета в Харвард, приет е да продължи обучението си в Кеймбридж и едновременно започва изследователска работа в Кавендишката лаборатория под ръководството на лорд Ърнест Ръдърфорд. 

Айнщайн и Опенхаймер
През 1926 година Макс Борн го кани в университета в Гьотинген, където на следващата година Опенхаймер защитава докторската си дисертация. През 1928 година работи в университетите в Цюрих и Лайден, но после е принуден да се завърне в САЩ, защото се разболява от лека форма на туберкулоза. Между 1929 и 1947 година е преподавател в Калифорнийския университет и в Калифорнийския технологичен институт. 

По време на годините на Втората световна война Робът Опенхаймер е основна фигура в разработките по създаване на атомната бомба в рамките на проекта “Манхатън”. Той ръководи специално създадената за целта лаборатория в Лос Аламос. След края на войната е военен съветник на правителството в САЩ по въпросите на атомната политика, а между 1947 и 1952 година оглавява консултативния комитет към Комисята по атомна енергия на САЩ.

Робърт Опенхаймер, Енрико Ферми и Ърнест Лорънс
Между 1947 и 1966 година Опенхаймер е директор на Института за фундаментални изследвания в Принстън, Ню Джърси. Но през 1954 година, заради изказването си против създаването на водородната бомба и в подкрепа на използването на атомната енергия само за мирни цели, Опенхаймер е отстранен от всички заемани длъжности, свързани със секретни разработки и е обвинен в “нелоялност”.

“Делото Опенхаймер” става обект на големи спорове. Затова и мнозина от подкрепилите учения виждат в наградата Енрико Ферми, която Опенхамер получава 9 години по-късно, своеобразна реабилитация на големия физик. Премията “Ферми” е учредена от Комисията по атомна енергия на САЩ и е присъдена на Опенхаймер “като признание за неоценимия му принос в теоретичната физика, както и за научното и административно ръководство в работата му по създаването на атомната бомба и за активната му дейност в областта на употребата на атомната енергия за мирни цели”. 

Робърт Опенхаймер обаче не е известен само с работата си по създаването на атомната бомба. Автор е на много разработки по квантова механика, теория на относителността, физика на елементарните частици и теоретична астрофизика. Издава няколко популярни книги – “Науката и всекидневното познание” (1954), “Отвореният разум” (1955), и други.

Робърт Опенхаймер почива на 18 февруари 1967 година в Принстън.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...