13 август 2018 г.


Румънски и немски археолози са открили в окръг Арад, Западна Румъния, цитадела, заемаща площ от почти 90 хектара, за която се смята, че е на около 3400 години, т.е. датира от бронзовата епоха, съобщават местни медии.

Археолозите са нарекли находката си „Старата цитадела“ (Cetatea Veche). Намира се край град Сантана в окръг Арад. Първите разкопки на мястото са извършени през 2009 година, но едва през последните две години екип от румънски и немски археолози провежда интензивни проучвания, чрез които са установили мащабите на находката.




Рудигер Краузе, професор в Университета „Гьоте“ във Франкфурт, и румънският професор Флориан Гогалтан от Института по археология и история на изкуствата към Румънската академия, са достигнали до заключението, че „Старата цитадела“ в Сантана е изградена през XIV век пр.н.е., т.е. преди около 3400 години.


“Цитаделата в Сантана е едно от най-големите укрепления, строени през конкретния период. Целта ни е да разберем, защо е създадено фортификационното съоръжение, каква е трябвало да предпазва“, обяснява немският професор.



Находките също карат археолозите да смятат, че „Старата цитадела“ в Румъния е много по-голяма от древната Троя.


„Троя се простира на площ от 29 хектара, а Цитаделата в Сантана е с площ от 89 хектара. Сградите в Троя са градени от камък. В Сантана са от глина и дърво, което е показателно за развита цивилизация, по-адаптирана към строителните материали, до които има достъп“, добавя Флорин Гогалтан и добавя: „пред себе си имаме една от най-големите и впечатляващи крепости в Европа“.


Освен класическите разкопки, археолозите използват и съвременните технологии за да съставят пълна карта на укреплението. „Проучихме около 55 хектара от близо 90-те. Следвайки измерванията открихме нещо, което буквално ни стресна: огромен дворец с дължина 100 и ширина 40 метра. Искаме да продължим с разкопките и, ако е възможно, да пресъздадем величието на тази великолепна цитадела, точно както е изглеждала преди повече от 3000 години“, казва в заключение румънският професор.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...