8 юли 2018 г.


В централен Китай е открит гробищен комплекс, в който са открити останките от конски погребения, за които се смята, че са принадлежали на древен царски род.


При разкопките в околния терен са открити 21 големи гробници, шест ями с конски погребения и 500 артефакта – медни, керамични и нефритови. Предполага се, че гробницата принадлежи на царски род от периода Пролети - Есени, т.е. може да се смята, че датира отпреди поне 2700 години.

Находката е от град Санмънся в централната китайска провинция Хънан. Откритието е дело на китайски археолог, според публикацията на Синхуа.



В шест ями са намерени останките на 28 коня. Скелетите им лежат странично и сред тях има и кучешки останки. В 20 от общо 21-та открити гробници са открити ковчези, съобщават археолозите, работещи на терен.



Предварителните анализи сочат, че комплексът от гробници е принадлежал на благороднически род от началото или средата на периода Пролети-Есени (771 – 476 г. пр.н.е.). Гробниците са подредени по много строг начин, а останките са изключително добре запазени, подчертават експертите. Това показва, че родът, чиито некропол е мястото, е разполагал с предварително стриктно планирана и строго следвана погребална система.



Според Янг Хайкин, изследовател от Общинския институт по културните реликви и археология в Санмънся, в комплекса са намерени множество бронзови и керамични изделия, съдове за храна, които без съмнение сочат към благородния статут на погребаните.

Сред находките има четири съда (鼎) –  срещани още от праисторически времена котли с крака и похлупак с двойна дръжка. Към тях се добавят и два (簋) – вид ритуален бронзов съд с формата на купа, които са използвани и за поднасяне на погребални дарове, предимно ястия от зърнени храни. Според експертите, тези съдове разкриват подробности за технологиите при производството на такива вещи, използвани в домакинствата на благородническите родове. От тях може да се съди не само за социалния статут на погребаните, но и за погребалните ритуали от периода.



Находката е направена през юли тази година, когато местна химическа компания започва проучвания на терена, където се предвижда да се построят нови производствени мощности.



Находката обаче не е първата по рода си в Китай. През ноември месец миналата година археолози съобщиха за находка в град Синджън, също в провинция Хънан. Тогава бяха открити погребения на владетел от царството Джън, живял преди 2400 години. ПО време на разкопките бяха разкрити 18 големи ями с останки на коне, колесници и общо над 3000 погребения.



През 2011 година археолози откриват почти 3000-годишните останки на коне и колесници. Находката е от времето на династията Джоу и е направена град Луоян, също в провинция Хънан. Сред конските скелети са открити и добре запазени доказателства за бронзови и керамични предмети от ранните години на династията Западна Джоу.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...