8 юли 2018 г.

Ново изследване опровергава мита за неблагополучието, което уж съпътства рокерите и любителите на метъл музиката. Психолози от Хумболтовия университет в Берлин са извършили допитване сред хора на средна възраст, които през 80-те години на ХХ век са били сред феновете на тежкия рок. На участвалите в анкетата са задавани въпроси за преживяванията им от младежките им години и е искано да оценят моментното си усещане за щастие.

Данните от допитването сочат, че независимо от това, че нерядко феновете на метъл музиката са с произход от не много благополучни семейства и са проявявали на младини склонност към дръзко и предизвикателно поведение, все пак са били “значително по-щастливи от своите връстници, а впоследствие са постигнали повече в живота си, отколкото поклонниците на други музикални жанрове”.

В статията си социолозите пишат, че “Социалната подкрепа играе много важна роля сред проблемните младежи. Изпълнителите и феновете на тежкия рок развиват топли взаимоотношения помежду си, затова и хеви метъла се е превърнал в нещо като начин за подрастващите да споделят силните си емоции със съмишленици”.

Ръководителят на изследването, психологът Таша Хоу от Хумболтовия университет обяснява: “Такава сплотена субкултура дава на младежите-металисти определени преимущества пред връстниците им, фенове на друг вид музикални жанрове, които също търсят пътища за решаване на своите емоционални проблеми.”Данните от проучването сочат, че онези, които през 80-те години на ХХ век са били млади фенове на хеви метъл музиката, днес основно са сред представителите на средната класа, имат добра професионална реализация с относително високо заплащане и са с доста добро ниво на образование. Нещо повече – онези от участвалите в анкетата, които в младежките си години са предпочитали тежкия рок, по-рядко са склонни към психични разстройства, отколкото почитателите на други музикални жанрове. А освен всичко друго, спомените им за младежките години са по-нежни и романтични.

Психолозите имат намерение да проведат аналогично изследване по отношение на другите, по-нееднородни музикални жанрове от типа на хип-хопа, например. В този ред на мисли, припомняме, че според социолозите, американската вълна на хип-хопа от началото на 90-те години на ХХ век е извършила много по-значима революция в популярната музика, отколкото британските рокери от 60-те години.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...