21 юни 2018 г.


Необичайна находка може да доведе до преразглеждане на историята на цялата област Итри в Италия. След дълги години на изследвания, много пожертвани усилия и труд на доброволци, са открити стълбище от римско време, датиращи поне от четвърти век преди новата ера. Дължината на стълбището е 16 метра и е високо 7 метра. Намерен е и торс на статуя. Всички находки вероятно са от древен храм, посветен може би на Херкулес, а това би означавало, че са част от римско, много по-обширно и предназначено за обществен достъп пространство.


Първите частични разкрития са отпреди седем години и са дело на археолога Мариса де Шпанолис, която по това време е директор на музея „Тиберий“ в Сперлонга. Седем години по-късно, д-р де Шпанолис се завръща на мястото, което се намира в частните земи на семейство Иалонго. Със себе си води група доброволци от археологичното дружество на Итри. Целта им е да извадят на бял свят миналото величие и значимостта на мястото. Богатите надписи, откривани през годините, са една от уликите, които подсказват, че районът някога е бил далеч по-обширен и с особено предназначение.


„Разкопките ни позволиха да документираме наличието на светилище, вероятно посветено на Херкулес, построено около края на IV век пр.н.е. и престроено  през II век пр.н.е.“, пишат от асоциацията „Итри“. „На няколко от стъпалата открихме надписи, които ни посочват имената на рода, който се е грижел за храма – родът Алиа“.



Общината в Итри помага за разчистването на растителността, след което се появяват варовикови блокове, които са част от разрушена структура. Сред блоковете също има няколко, върху които са открити надписи, отнасящи се до дейности, извършвани в светилището.


Сред варовиковите блокове, събрани през месец май 2018 година, археолозите попадат и на мраморен торс на статуя без глава. Торсът е изваян с тога и от него са оцелели около 0,7 метра. Липсва долната част на скулптурата, но оцелелият фрагмент загатва дясната ръка, покрита с туника и тогата над нея, нагъната в множество тънки гънки, които се спускат от лявото рамо и покриват лявата ръка, която сгъната е под прав ъгъл спрямо торса.


Фрагментът от статуята се отнася към епохата на императорите Август и Тиберий. Съществува вероятност тя са се окаже свързана с друг фрагмент от скулптура, открита  през 2011, и също изобразяваща торс с тога. В момента този фрагмент се намира в сбирката на музея в Сперлонга.

Сега, благодарение на щедростта на фамилията Иалонго, които вече са изразили готовността си да дарят част от поземлените си имоти на общината в Итри, археолозите изчакват финализиране на формалното прехвърляне на собствеността, след което се надяват да получат финансиране, за да довършат разкопките.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...