19 юни 2018 г.


Вулканът Килауеа на Хаваите се активизира на 3 май и започна да изхвърля рекордни количества лава, част от която, след изстиването, се оцвети в зелено.

Вулканът изригва отпреди 30 години, но лавата му се придвижва сравнително бавно. В началото на май започна нова активна фаза на изригване и мощните изливания на разтопена магма този път унищожи няколкостотин постройки на Големия хавайски остров.

Наскоро околностите на вулкана се оказаха засипани с камъни със зелен цвят. В началото местните ги помислиха за оливин – най-разпространения минерал в земната мантия, залягащ на дълбочини до 400 км. Скъпоценни разновидности на оливина са хризолита и хаваита.


Очевидци на изхвърлянето на тези зелени камъчета започват да ги събират, но учените бързо попариха мечтите им да спечелят от изригващия вулкан: камъчетата със зелен цвят не са оливин. Грешката е лесно обяснима: „Хората са чували, че оливинът е зелен на цвят, затова и смятат, че всеки зелен камък, открит близо до изригващ вулкан е оливин“, казват специалистите
Но оливинът има друга форма и освен това не може да се придвижва в плътен поток и да пада под формата на дъжд. На повърхността той се появява включен в големи късове скали и може да бъде открит след като се разрушат те.


Според вулканолозите, зелените камъчета, които местните са събирали, са фрагменти застинала лава. Не представляват интерес, освен като сувенири, които да напомнят на хората за настоящото мощно изригване на Килауеа.
Онези, които наистина желаят да се сдобият с оливин, трябва да се запътят към друга част на Големия хавайски остров – на плажа Папаколеа. На това място зеленият минерал най-често се открива, утаил се в скалите, които с годините са се разрушили и превърнали в пясък. Затова и не е като „разстлан килим“, а трябва да се търси из тонове пясък.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...