2 май 2018 г.


През миналата година американската компания Hobby Lobby беше обвинена в незаконно придобиване на контрабандни стоки – хиляди древни клинописни таблици от Ирак, закупени за новия Библейски музей на компанията, изграден във Вашингтон. Сега се оказва, че древните артефакти вероятно са от загадъчния шумерски град Ирисагриг, чието точно местонахождение все още не е известно на историците.

През 2010 година Hobby Lobby закупува над 5 500 древни иракски артефакта за сумата около 1,6 милиона долара. Сред обектите, с които се сдобива фирмата има много клинописни таблици, глинени плоски и цилиндрични печати, които са придобити за огромната частна колекция на основателя на компанията и неин президент – Дейвид Грийн. Като един от най-големите и известни колекционери на библейски артефакти, Грийн е с най-значим принос в създаването на новия Библейски музей в столицата на САЩ.


Но миналата година американското правителство се сезира за произхода на новите придобивки, които са описани просто като „образци от керемиди“; подозренията са, че закупуването на артефактите е незаконно. Сред хилядите предмети са намерени и 4000-годишни таблици, за които се смята, че са от град Ирисагриг.



“Клинописните таблици са основно от времето на Ур III и старовавилонското царство (2100 – 1600 г. пр.н.е.). Болшинството са правни и административни документи“, се казва в официално изявление на административните органи на митниците в САЩ.


Шумерската цивилизация е най-ранната от известните, развила се в Месопотомия, на територията на съвременен Ирак. Град Ирисагриг вече много години си остава загадка за археолози и историци. Споменаванията на града са много и обхващат период от стотици години, като най-ранното датира от третото хилядолетие преди новата ера. Въпреки многобройните препратки, досега никой не е успял да установи къде точно се е намирал града. Дори при наличието на толкова много клинописни таблици, в които се говори за Ирисагриг и живота на хората, които са го населявали, учените са безсилни засега да сглобят наличната информация, за да се получи цялостна картина.

Но в момента нещата изглеждат доста по-различно, защото – по всяка вероятност – мародери и иманяри са успели да надминат учените. Преди, по време и след хаоса, предизвикан от войната в Ирак през 2003 година, много древни археологически обекти, както добре известни, така и неизвестни, са подложени на варварско разграбване и нелегални разкопки. Заграбените ценности са изнасяни контрабандно и продавани по-късно на частни колекционери из цял свят.
По всичко личи, че компанията Hobby Lobby е един от тези купувачи на контрабандни археологически артефакти.



Когато миналата година за пръв път се заговори за случая, Стив Грийн излезе с изявление, в което заяви: „Трябваше да упражним по-голям контрол и внимателно да проучим как са придобити предметите, които закупуваме. Hobby Lobby си сътрудничи с федералното правителство по време на разследването и след обявяването на споразумението, което постигнахме, приемаме със задоволство, че случаят е разрешен“.

Артефактите вече са предадени на официалните власти и предстои да бъдат върнати обратно в Ирак, а учените се надяват, че най-после ще успеят да намерят нужната им информация и да установят къде се намира загадъчния Ирисагриг.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...