30 април 2018 г.


Необичайна активност на най-големия в света гейзер Steamboat отчитат експерти на Националния парк Йелоустоун. Засега причините за наблюдаваното активизиране остават неясни. За последните шест седмици са регистрирани три мощни изригвания, макар че нормалните изригвания на гореща вода да се случват през различни периоди – в интервал от месец до пет години. Геолозите обаче категорично подчертават, че явлението не е свързано с възможна повишена активност на супервулкана, пише Science Alert.

Мощните изригвания са регистрирани на 15 март (след почти четиригодишно прекъсване), 19 и 27 април. Максималната височина, на която е засичано изригване на гейзера, достига 91 метра. Но в последните изхвърляния водния стълб е изхвърлян на по-малки височини. Подобна активност на Steamboat е отчетена през 2003 година, но тогава най-краткия период между две силни изригвания е 32 дни. Този път обаче, периодът на затишие между две силни изригвания е само седем дни.

Според геолозите, поредицата от слаби изригвания може да се случват вместо един по-мощен фонтан, което би могло да е и обяснение на случващото се. Учените подчертават, че няма причини за безпокойство, тъй като гейзерът е известен с непредсказуемото си поведение. По-явни признаци за притеснения са хипотетичните пресъхвания на геотермалните извори, причина за което може да е издигането на магмата към повърхността. Подобна тенденция на територията на калдерата на Йелоустоун обаче, засега не се наблюдава.



Супервулканът Йеолуостоун за последно е изригвал преди приблизително два и половина милиона години. Поредицата изригвания тогава са създали на повърхността гигантски калдери с диаметър от няколко десетки километра. Повтарянето на катастрофални изригвания от такъв мащаб се смятат за малко вероятни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...