11 април 2018 г.


В Саудитска Арабия са открити останки от човек, живял преди между 95 – 86 000 години. Това означава, че предците на съвременния човешки вид са напуснали Африка далеч по-рано, отколкото се смята досега.

Международен екип от учени, водени от специалисти от Института по изучаване историята на човек към Обществото „Макс Планк“ представят резултатите от експедиция, проведена през 2016 година в пустинята Нефуд в северната част на Саудитска Арабия. Археолозите са открили останки от човек, както и от животните, които е ловувал, за да се прехранва: птици, земноводни и бозайници, в това число хипопотами. Открити са и над 380 каменни сечива. Всичко това свидетелства, че в изследвания регион преди хиляди години е живяла цяла общност от хора.

Най-важното откритие се състои във възрастта на стоянката. Датировката на човешките останки – фаланга от пръст – показва, че са на възраст отпреди между 95 и 86 000 години. Определянето на възрастта е извършено по три различни начина: урано-ториев тест, термолуминисцентен и по метода на електронно-парамагнитния резонанс. Освен, че така се изключва възможността за грешка, тройното изследване позволява и да бъде стеснен времевия диапазон на датировката.



Откритието ще наложи да се преразгледат съществуващите теории за историята на човешката цивилизация. Известно е, че Homo sapiens са напускали пределите на „люлката на човечеството“ на няколко пъти, но първите имигранти, тръгнали преди около 194 – 177 000 години по т.нар. северен път през териториите на съвременен Израел и Сирия, не са оцелели. На база генетичните анализи е установено, че съвременните хора, населяващи планетата в наши дни, са потомци на следващата миграционна вълна от Африка.

Относно времето, по което се е случила тази „втора вълна“, съществуват няколко хипотези. Основната версия гласи, че хората може да са поели от Източна Африка към Арабия преди 70 – 60 000 години. На база новите находки, направени в Южна Азия и Китай, редица учени отнасят „втората вълна“ към периода отпреди 70 – 47 000 години или 80 – 68 000 години. При всички случаи, обаче, останките от Саудитска Арабия са по-стари и това означава, че предците на съвременния човек успешно са напуснали Африка преди 95 – 86 000 години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...