11 април 2018 г.


Космическият телескоп „Хъбъл“ засне в детайли галактичния куп PLCK G308.3-20.2, намиращ се по посока на съзвездието Райска птица. Това е един от най-големите обекти в обозримата Вселена, пише в съобщение на сайта на космическия телескоп.
Голяма част от галактиките във Вселената, в това число и нашият Млечен път, са част от по-големи струпвания на материя. Наричат се галактични купове или клъстери. Наблюденията от последните години показват, че много от клъстерите се простират на милиони и десетки милиони светлинни години, а масата им е десетки и стотитци трилиони пъти по-голяма от масата на Слънцето. По-голяма част от тази маса се пада на т.нар. тъмна материя.

Учените провеждат активни наблюдения на такива групи от галактики. Астрофизиците се надяват, че проучването им ще помогне да се разбере каква роля във формирането и живота им играе тъмната материя и тъмната енергия, и как структурата им на разпределяне във Вселената е свързана с разпределянето на материята в мирозданието в първите мигове след Големия взрив.



Наблюденията за движението на PLCK G308.3-20.2  и другите големи галактични клъстери вече доведе до откриването на две от най-големите структури във Вселената, влияещи на движението на Млечния път и всички разположени в нашия регион галактики, отбелязват от екипа, работещ с „Хъбъл“.

Сред тях са т.нар. „Голям Атрктор“, галактическия суперклъстер Abell 3627 и "Диполовият рефлектор“ – гигантска област от пустота, намираща се зад галактиката ни. Проучването на тези обекти, в това число и с помощта на „Хъбъл“, вече помага на астрофизиците да разберат, защо Млечния път се движи с необичайно голяма скорост спрямо другите галактики, както и да разкрият някои от загадките от историята на формирането на тези огромни обекти.


В момента „Хъбъл“ извършва нещо като „преброяване“ на най-големите галактични купове, като в рамките на проекта RELICS извършва детайлното им заснемане. Данните, както се надяват учените, ще спомогнат да се направят първите точни оценки за масата на тъмната материя и да се разбере, как са приключили „тъмните времена“ в зората на Вселената, когато тя е била непрозрачна за видимата светлина и другите форми на електромагнитните излъчвания.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...