11 април 2018 г.


Британският археолог Майк Питс е установил, че два от големите монолити, които са част от комплекса Стоунхендж, първоначално са се намирали близо до Солсбъри. По-рано се смяташе, че всички монолити от пясъчник (сарсени) са донесени на мястото на градежа от другаде, пише британският Times.

От 70-те години на ХХ век учените са убедени, че сарсените, използвани за строителството на мегалитния комплекс, са донесени от Марлборо Даунс, местност, която се намира на около 35 километра от Стоунхендж. Но си остава загадката, защо създателите на кромлеха не са го издигнали на мястото, откъдето са извлечени каменните блокове, а са осъществили много сложното им транспортиране.

Според Майк Питс, камъкът-Пета (Heel stone) и камъкът под номер 16 (както се водят в каталозите на изследователите) вече са се намирали на мястото на градежа. Твърдението си ученият подкрепя с факта, че по тях липсват следи от обработка, каквито са налице при другите сарсени. Археологът освен това е открил следи от дълбок ров, близо до Петата; този ров може да е останал след изкопаването на мегалита. Подобна яма има и до шестнадесетия камък.

Освен това, линията, прекарана между тези два камъка, сочи към точката на хоризонта, над която изгрява слънцето по време на лятното слънцестоене. Питс смята, че това естествено разположение на камъните е дало повод за строежа на целия комплекс край Солсбъри.

Кромлех се наричат древните съоръжения, които представляват няколко вертикално издигнати каменни блока, образуващи окръжност. Срещат се по територията на цяла Евразия, но най-известни са кромлехите Стоунхендж и Ейвбъри.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...