12 април 2018 г.

Астрофизици от NASA показват анимация, базирана на наблюденията на свръхмасивна черна дупка, намираща се в галактика на 290 милиона светлинни години от Земята. Видеото представя случващото се, когато гравитацията на черната дупка разкъсва звезда, оказала се неподходящо близо до нея.

Черната дупка раздира звездата и много бързо започва да поглъща материята от нея. Но с това историята не приключва, понеже гравитационното чудовище все пак не може да се справи с целия обем от материя и част от нея бива изтласкана навън.
На видеото материята е онзи сияещ облак. Изследователите са установили, че част от останките на звездата се движат в посока обратна на черната дупка, създавайки нещо като „звезден вятър“. За нещастие обаче, тези останки не набират необходимата скорост, за да избягат от гравитационното притегляне на черната дупка.



Подобни събития, когато звезда влезе във взаимодействие с черна дупка, се наричат „разрушаване под въздействието на приливни сили“. При протичането им възникват рентгенови лъчения, които учените могат да наблюдават в продължение на години. Астрофизиците вече са регистрирали подобни явления, но все още не могат да обяснят напълно механизмите, по които протичат. А такава информация им помага, за да разберат как „работят“ черните дупки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...