21 февруари 2019 г.


Психолози от Великобритания, Нова Зеландия и Холандия подлагат на съмнение ползите от медитацията. Екипът е анализирал данните от над 20 изследвания, посветени на тази практика, и е достигнал до извода, че ползата от медитацията е „силно преувеличена“.

Мнозина смятат, че с помощта на медитацията може да променим отношението си към заобикалящия ни свят и останалите хора. Психолозите обаче не са открили никакви убедителни доказателства, потвърждаващи това схващане. След като правят оценка на резултатите от изследвания, в които се проучва влиянието на различни видове медитация върху поведението и самосъзнанието, специалистите заявяват, че медитацията не играе съществена роля за понижаване на нивото на агресивност или предразсъдъците ни, както и не оказва съществено влияние за укрепване на социалните връзки на човек.

От друга страна, експертите отбелязват, че увлечението по медитацията увеличава склонността към прояви на емпатия и състрадание. Всъщност, и по този въпрос нещата не са съвсем толкова отчетливо проявяващи се.



Работата е там, че положителните ефекти в такъв аспект, са регистрирани предимно в изследвания, чиито автори сами са практикували медитативни форми. Авторите на изследването отбелязват, че в подобни изследвания са допускани съществени методологични грешки. Това може да е довело до непреднамерена необективност на резултатите и изначало завишени очаквания от страна на авторите на подобни проучвания.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...