1 септември 2017 г.


В лунните нощи ловците на калмари се превръщат в ловци на змии. Всяка година уловът от отровни земноводни в Сиамския залив надхвърля 82 тона. По време на всеки лунен цикъл, малко преди пълнолунието, рибарите вадят от морските води смъртоносния си улов. Специалистите са на мнение, че заливът е една от основните акватории в света, където се ловят морски рептилии.

Това е и доста доходен бизнес, който годишно генерира около два милиарда долара оборот. По-голяма част от уловените змии се продават в Китай и Виетнам, разказва Золтан Такаш, който се занимава с изследвания на отровите, от които се изработват лекарствени препарати. От месото на змиите пък се приготвят супи и алкохолни питиета, които се използват при болки в ставите, анорексия и безсъние.

В Сиамския залив са открити много нови видове, но херпетологът от Филдовия музей по естествена история в Чикаго, Джон Мърфи, твърди, че това все още не е краят. Той е убеден, че безконтролното ловуване на морски змии „може да доведе до това, че един или няколко вида ще изчезнат, преди да сме научили за съществуването им“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...