31 август 2017 г.

Видео, заснето в селския двор на семейство в Индия, показва опит на кобра да нападне домашни кокошки. Замисълът на змията завършва катастрофално: петелът с лекота се справя с атаката ѝ. Така успява да клъвне кобрата, че тя не е в състояние да го ухапе, след което започва да я удря в земята и продължава да я кълве. Когато змията съвсем губи сили, петелът просто я поглъща.

Биолозите обясняват, че в цялата случка няма нищо необичайно: много птици ловуват змии. Освен това, петлите ревностно бранят репутацията си от всякакви натрапници, заплашващи живеещите в териториите им кокошки и пиленца. Кобрите могат да отмъкват яйцата на кокошките, но това е по силите само на по-големи екземпляри. Малките змии почти винаги губят битките срещу агресивните и бързи в реакциите „глави на кокошите хареми“.

Дори и във фолклорните традиции на някои народи се среща отражение на противоборствата на петли със земноводни чудовища и змии. Например, смятало се, че митичният василиск, срещащ се в гръцките и римски митове, загива, когато чуе кукуригането на петел.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...