31 август 2017 г.

Професор Пека Йоусилахти от Националния институт по здраве и благосъстояние на Финландия по време на конференция на Европейската общност на кардиолозите, провела се в Барселона, Испания, очертава основната заплаха, която представлява прекомерната употреба на сол.

Йоусилахти и колегите му са установили, че употребата на повече от 13,7 грама сол на денонощие двойно повиша риска от проявата на сърдечна недостатъчност, пише The Independent. Рискът е оценен спрямо хората, които дневно консумират по-малко от 6,8 грама натриев хлорид.

В продължение на 12 години професорът и екипът му провеждат изследване, в което наблюдават над 4500 мъже и жени на възраст от 25 до 64 години. За да се определи количеството консумирана сол са използвани анализи на урина.

Световната здравна организация препоръчва дневната доза консумирана сол да не надхвърля 5 грама. Според данните на организацията, намаляването на консумацията на сол до границата от 5 грама на денонощие може да предотврати около 2,5 милиона смъртни случаи всяка година. Освен това, данните на организацията сочат, че повече от половината от населението на планетата употребяват с между 80 и 140 процента повече натриев хлорид от препоръчителната доза.

В организма на човек излишното количество сол попада най-вече чрез хляба, сухите закуски, полуфабрикатите и готовите за употреба храни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...