1 септември 2017 г.


Китай започва да разработва хиперзвукова транспортна мрежа. Системата HyperFlight се очаква да развива скорост до 4000 км/час. Съобщението е направено от китайската компания China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) по време на Третия международен космически форум, предава агенция Синхуа.

HyperFlight ще се движи със скорости до десет пъти по-високи от тези, които развиват днешните високоскоростни влакове и пет пъти по-висока от скоростта на пътническите самолети, заявяват представители на CASIC по време на форума, който се провежда в столицата на централно китайската провинция Хубей, град Ухан. Максималната скорост на новата транспортна система се очаква да бъде 4000 км/час.

Компанията предвижда изпълнението на проекта да протече на три етапа. Първата стъпка ще е да се изгради регионална междуградска мрежа, по която транспортните платформи да се движат със скорост от 1000 км/час. Вторият етап предвижда създаването на национална мрежа, свързваща големите градски клъстери, по която влаковете ще се движат със скорост до 2000 км/час, а третият етап ще е изграждането на международна мрежа по маршрути, свързващи страните от Новия път на коприната, където транспортирането ще се извършва с максимална скорост до 4000 км/час.

Разработването на HyperFlight ще е нова приоритетна дейност за Китай в областта на високите технологии, в допълнение към космическата програма, разрастването на високоскоростните железопътни връзки и ядрената енергетика.

Хиперскоростната система предвижда намаляване на въздушното съпротивление, като транспортните платформи ще се движат в среда близка до вакуум, а самите платформи ще са със свръхзвукова форма. Устойчивостта и триенето ще бъдат понижени с технология за магнитно окачване.

Засега, освен заявката от страна на CASIC, само няколко компании, сред които HTT и Hyperloop One, и двете американски, твърдят, че развиват транспортни системи, способни да развиват скорости над 1000 км/час.

Техническият директор на проекта HyperFlight, Мао Кай, заявява, че компанията му вече е подписала договори с над 20 научноизследователски екипа от Китай и в чужбина, и притежава 200 патента в съответните области, касаещи амбициозния проект.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...