8 септември 2018 г.

Оргазмът при жените е обект на голям интерес (и загадки) за повечето мъже, а и за не малка част от жените. Когато обаче се отсеят старите митове, табута и предразсъдъци, нещата около „малката смърт“ при жените се оказват не толкова загадъчни и сложни, колкото се опитват да ги представят лъскавите и повърхностни списания за слухове и клюки.

Ново изследване на здравни експерти, специалисти по сексуалното здраве, от Университета на Индиана, САЩ, проучва женските оргазми и сексуалните предпочитания. За участие в изследването е подбрана „национално представителна“ група от 1055 американки на възраст между 18 и 94 години. Авторите на разработката целят да проверят идеята, че оргазмът при жените може и да изглежда сложна работа, но е важно партньорите да комуникират помежду си, за да постигнат „тайните му“.

Оказва се, че женският оргазъм изобщо не е загадка, обвита в мистерии, заровена в тайни. И все пак, това не означава, че жените нямат всяка своите собствени предпочитания. Точно, както се случва с предпочитанията ни за музика, храни, изкуство и изобщо всичко хубаво в живота, така и при оргазмите жените обичат различни неща.

Резултатите от изследването сочат, че по-малко от 20% от жените съобщават, че сексуалният акт сам по себе си им е достатъчен, за да достигнат до оргазъм. Над 36% заявяват, че им е необходима и клиторна стимулация по време на акта, за да „полетят“. Също толкова – 36% - заявяват, че дори и без клиторна стимулация по време на секс са способни да изпитат оргазъм, но допълнителната стимулация прави изживяването още по-добро. Значителна част от участничките, близо 10%, заявяват, че не са достигали до кулминация само чрез полов акт. Авторите обобщават, че напълно очаквано дамите изразяват предпочитанията си към различни неща – за някои самият сексуален акт е достатъчен, за да изживеят кулминацията, за други е наложително стимулирането на клитора, а трети пък не са в състояние лесно да изпитат оргазъм (или пък са преживели периоди, през които са достигали трудно до кулминацията).



Изследването търси информация и за различните начини, по които дамите предпочитат да бъдат докосвани. И тук се наблюдава широк спектър от предпочитания, но все пак не е трудно да се предположи какви ласки са търсени и очаквани. Преобладаваща част от участничките заявяват, че харесват лекия до среден натиск при допир до клитора; почти 16% декларират, че всякакъв по сила натиск им харесва, докато 10% си падат и по по-силните усещания. Около две трети от жените харесват клиторната стимулация чрез движения нагоре и надолу; половината не са против и кръгообразните движения, а на една трета им допада и дразненето чрез движения в хоризонтална посока.

Авторите на изследването обясняват, че същинската задача на разработката им е „да се подчертае важността на комуникацията между партньорите по въпросите на сексуалните удоволствия и задоволеността“. Единственото необходимо условие за качествените забавления в спалнята се оказва способността да общувате, прегръщате и да не се притеснявате да потърсите заедно какво ви доставя удоволствие, твърдят експертите.



Изследователите се надяват, че с проучването си ще помогнат да се преодолеят някои табута. Това трябва да улесни жените и мъжете в разговорите за секса. Експертите препоръчват партньорите „да си изработят свой специфичен речник, чрез който да обсъждат и демонстрират един на друг какво ги кара да се чувстват добре в сексуалното общуване“.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...