8 септември 2018 г.


Шведски експерти потвърждават с научни доводи съветът, който може да чуете от истински познавачи на уискито: вкусът му е по-добър, ако към него се добави малко количество вода. Изследването и изводите от него са публикувани в списание Scientific Reports.

Разреждането с вода води до това, че гваяколът – метиловият етер, който основно определя вкуса на уискито, в по-голямата си част се извежда на границата, разделяща го във фазите му на газ-течност, а не остава в обема на напитката. Така ароматът и вкусът на уискито стават по-плътни.

Специалистите са установили, че изводите са приложими за шотландските уискита и при концентрация на етанол в напитката до 45 обемни процента. При концентрации над 59 процента, гваяколът се оказва предимно в обема на течността.



Авторите са достигнали до заключенията си след компютърно моделиране на процесите, чрез което са могли да проследят разпределението по обема на компонентите от смес, съставена от вода, етанол и гваякол.
Гваяколът представлява амфифилно, тоест, проявяващо едновременно хидрофилни и хидрофобни свойства органично вещество, което се отнася към фенолите.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...