18 юни 2017 г.

Във вторник на отминаващата седмица, археолози, извършващи разкопки в голям некропол на фиорда Eyjafjörður в Северна Исландия, съобщиха, че са открили останките от корабно погребение, датиращо от епохата на викингите. По всичко личи, че богатото погребение е на вожд, който е положен в един от корабите си. В последния му път го придружава и куче, а сред откритите до момента артефакти е и мечът на вожда.  Експертите предполагат, че в близост се намират още много неизследвани засега погребения.

Два дни след първото открито погребение, археолозите съобщават, че са открили още две подобни – мъже, погребани с корабите си и богати смъртни дарове.

Първоначалното мнение на експертите е, че погребенията са от IX или X век. Мечът, открит в първото погребение е в доста лошо състояние, но археолозите ще се опитат много внимателно да го извадят.

Археологическите разкопки се извършват северно от град Акурейори в местност, за която се смята, че е била от огромно значение по време на викингската епоха. Само на няколкостотин метра южно от некропола се намира Gáseyri, който е изпълнявал ролята на основен търговски пункт на фиорда Eyjafjörður във времената на могъществото на викингите.

Районът, където са открити погребенията с кораби, е известен като Dysnes. Името му посочва, че е използван като гробище през викингската епоха, тъй като dys е стара дума за гробищна могила. Самата дума Dysnes може да се преведе като “гробищно гнездо”. Конкретното местоположение, където е открито първото погребение с кораб, е известно като Kumlateigur, а kuml е друга стара дума за погребение, а самото название Kumlateigur се превежда като “погребален участък”. И двете названия са древни и недвусмислено насочват към съществуването на повече от едно погребения.

Откритият през 2016 г. викингски меч.
Намереният в погребението е в значително
по-лошо състояние
Находката от тази седмица е значима поради много причини. Във времената на викингския разцвет е била обичайна практика заможните вождове да бъдат погребвани с корабите си, но въпреки това, досега в Исландия са открити относително малко такива погребения. Едно от възможните обяснения за това несъответствие е, че корабите все пак са били прекалено ценни, заради ограничения ресурс от дървен материал за изработването им в Исландия.

Откриването на гробове от същия период, в които починалите са положени и с мечовете си, също е необичайно. Новооткритото погребение по всичко си личи, че е на изключително заможен и уважаван местен вожд. През септември миналата година в Южна Исландия е открит друг меч от същата епоха.

Находката е значима и поради факта, че погребенията са оцелели непокътнати, което е рядкост за откриваните в Исландия от епохата на викингите. Например, преди единадесет години е открито друго корабно погребение в Kumlholt, което се оказва разграбено в някакъв момент назад във времето.  Невъзможно е да се установи какви артефакти са изнесени от осквернените гробове.

Археолозите, провеждащи настоящите разкопки, буквално се надпреварват с времето: местността е подложена на много силна ерозия под въздействието на морето. Вълните вече са унищожили половината от погребалния кораб, отнасяйки и всички артефакти, които са се намирали в нея. Костите и мечът са открити близо до повърхността.


“Океанът е отмил значителна част от кораба, вероятно и някои от артефактите, намирали се в тази част. Открихме разпръснати човешки останки, така че със сигурност можем да твърдим, че някога човекът е погребан с кораба. Мечът, който намерихме, предполага, че погребението не е разграбено от иманяри. С други думи, разполагаме с напълно непокътнато погребение на викингски вожд, което обаче може да ни бъде отнето от океана”, разказва археолог от експедицията пред INBS.

Археолозите отдавна настояват за предприемане на мерки, тъй като много археологически обекти край бреговете на Исландия са подложени на тежка ерозия и безценни артефакти биват безвъзвратно загубени, отнесени от океанските вълни.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...