2 юни 2017 г.

Кометата Джонсън ще се доближи до Земята на 4 юни, когато хората в северните географски ширини ще могат да я наблюдават с бинокъл или телескоп, предаде БТА. Съобщението е на пресслужбата на Московския планетариум.

"На 4 юни 2017 г. кометата C/2015 V2 (Джонсън) ще мине на разстояние 121 325 600 км от Земята. Кометата ще може да се наблюдава с бинокъл или телескоп, но не и с невъоръжено око", поясняват специалистите от планетариума.

През първата половина на месец юни тя ще може да се наблюдава в съзвездието Воловар. В средните географски ширини в северното полукълбо тя ще може да се види при ясно безоблачно време, високо над хоризонта в южната част на небето.


В началото на месеца блясъкът на кометата ще е от около 7-ма звездна величина. За сравнение яркостта на Плутон е около 7,8 звездна величина, а на звездите в Голямата мечка - 2-ра звездна величина. Най-слабите звезди, които може да види човек с нормално зрение, са от около 6-та звездна величина.

Кометата C/2015 V2 е с хиперболична орбита. Открита е на 3 ноември 2015 година от Джес Джонсън и по правило носи името на откривателя си.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...