31 май 2017 г.

Специалисти по генетика от Германия са приключили съставянето на пълен генетичен анализ на египетски мумии. Резултатите от пълната генетична карта на древните египтяни са доста изненадващи: оказва се, че те са имали общи гени с хората от Средиземноморието.

Древните египтяни са били свързани с населението на Близкия изток, живяло на територията на днешни Сирия, Йордания, Израел, Ливан, като и с неолитното население на Анадола и Европа. Съвременните египтяни имат по-голяма връзка с хората от Субсахарска Африка, отколкото предците им, пишат авторите на изследването в статия за списание Nature Communications.

Причината за тази разнородност, според авторите от университета на Тюбинген и института "Макс Планк", е фактът, че Древен Египет е бил търговски център, а през първото хилядолетие преди новата ера е бил доминиран от чужди нации.

"Има много спорове дали чуждото управление - на асирийци, нубийци, гърци или римляни, е променило генетичният басейн на Древен Египет, като го е направило повече или по-малко африкански“, каза проф. Клаузе от екипа. „Искахме да проверим това и установихме, че има генетична приемственост между Старото царство и римския период".

Учените са взели проби от 151 мумии от обекта Абузир ел-Мелек на река Нил. Те са успели да възстановят митохондриалния геном на 90 души, а на три от мумифицираните тела е съставен и пълния геном. След това са сравнили древната ДНК с проби от съвременни египтяни, за да анализират разликите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...