17 април 2018 г.


Канадски учени съобщават, че за пръв път са успели да заснемат композитна снимка на мрежата от тъмна материя, за която науката предполага, че свързва галактиките във Вселената.

Изображението е в условни цветове и е публикувано в сряда в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. На него се виждат две галактики (в светли цветове), свързани от паяжина от тъмна материя (в червената зона). Двете галактики се намират на около 40 светлинни години една от друга.

"От десетилетия учените предвиждат наличието на нишки от тъмна материя, които би следвало да са подобни на мрежа и да свързват галактиките в едно цяло", обяснява професор Майк Хъдсън от университета "Ватерло" в публикация за сайта на учебното заведение. "Новото изображение ни прехвърля отвъд прогнозите - вече можем да видим и измерваме това "нещо", допълва той.

Тъмната материя, която представлява около 25 % от тъканта на Вселената, не може да бъде наблюдавана пряко, защото не излъчва светлина, не я отразява и не си взаимодейства по друг начин с нея. Но съществуването и характеристиките ѝ стават ясни вследствие на гравитационните ефекти, които предизвиква, като например движението на видимата материя.

Професор Хъдсън и съавторът в изследването Сет Епс са използвали ефекта на слабо гравитационно увеличение, чрез което могат да измерват въздействието на тъмната материя върху светлината. Композитното изображение онагледява наличието на тази загадъчна субстанция.

Методът им не само позволява да се види "съществуването" на нишките от тъмна материя, но и да се оцени степента на свързаност между галактиките, създавана от тези нишки.

Огромното мнозинство от хората (и не само последователите на християнството) вярват, че Исус Христос е роден, живял и умрял в Близкия Изток. Обаче има една малка група в Япония, членовете на която вярват в коренно различна история.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...