10 март 2017 г.


Древен римски саркофаг, оценен от експерти на стойност от 345,000 евро случайно е открит в Англия. Уникалният мраморен саркофаг се е намирал в двореца Бленъм, разкошното селско имение в Удсток, Оксфордшир, собственост на рода Марлбъро, През последните поне сто години е използван за... саксия в парка на имението.

Цялата история може да се нарече трагичен случай на грешно определена идентичност. Но наскоро експерти са признали, че става дума римски артефакт с огромна археологична стойност. За съжаление, през последните стотина години саркофагът е бил част от алпинеума в родното място на Уинстън Чърчил.

Дворецът Бленъм
Преди това, ценният артефакт е придобит през XIX век и известно време е ползван като градинско украшение (вид фонтан) от петия херцог на Марлбъро, който е прочут с впечатляващата си колекция от антични предмети. Служителите на двореца Бленъм са посъветвани да проучат почти двуметровия саркофаг от експерт, който по време на посещение в имението останал впечатлен от орнаментите по артефакта. Визитата на експерта обаче не е била пряко свързана със саркофага; той просто случайно го забелязва.

Кейт Белинджър, управител в имението, разказва: "Беше ни подсказано от експерт, че артефактът може да се окаже ценна антична вещ. Винаги сме го смятали за много красиво изработен с релефите по него, но не сме предполагали, че е римски саркофаг, датиращ от 300 година. В миналото е използван в сложна градинска водна каскада, а по-късно и като саксия за цветя, но вече е консервиран и преместен в имението. Радваме се, че отново е при нас и след реставрационните дейности можем да се наслаждаваме на изящната му изработка. Сега е поставен в подходящи условия вътре в сградата, далеч от природните стихии и се надяваме, че ще го опазим за векове напред". 
През 2010 година посетител в Бленъм забелязва, че тази саксия много прилича на римски саркофаг
Консерваторите свалят предната декоративна страна на съда, служил като малък басейн, и след подробно проучване установяват, че пред себе си имат мраморен римски саркофаг с изобразен буйно и шумно честван Дионисиев празник. Датировката според експертите е около 300 година. По-конкретното описание на гравираната в мрамора сцена е, "опияненият Дионис, облегнат на също толкова нетрезвен горски сатир".
Двамата са заобиколени от други участници в пира, сред които са Херкулес и Ариадна. Сред релефите се виждат и осем големи лъвски глави.

Мраморен образец на римски саркофаг с релефна сцена на "Триумфът на Дионис и сезоните"
За щастие, състоянието на саркофага е оценено като превъзходно, въпреки че почти двеста години е бил изложен на природните стихии.
Никълъс Банфийлд, експертът, ръководил реставрацията му, коментира: "Запазил се е изключително добре, имайки предвид условията, на които е бил изложен, особено по времето, когато е служил като съд във фонтан".

Случаят не е първия, когато ценен исторически артефакт е използван за саксия. През 2013 година, аукционерът Гай Швинге продаде на търг подобен саркофаг за сумата от 115 000 евро. Той също е използван за отглеждане на цветя в градина. Никълъс Банфийлд е убеден, че новата находка може да струва най-малко три пъти повече, отколкото "саксията" на Швинге.

Впечатляващият вид на саркофага след реставрирането му

"Качеството на изработка на предната стена на този саркофаг предполага, че е изработен за високопоставен член на патрициански род. Цялостната сцена на Дионисиевия релеф сочи, че е създаден към края на II век, а лъвските глави в орнаментиката са ясен израз на мощта на Римската империя.  На търг подобно творение спокойно може да бъде продадено за над 300 000 лири или повече, като се вземе предвид произхода му от двореца Бленъм". 

Саркофагът е изложен в специално помещение в двореца Бленъм и е достъпен за разглеждане от широката публика.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...