10 март 2017 г.


Канадски лекари съобщават за рядък случай на регистрирана мозъчна активност при починал човек. От момента на спиране на сърцето на човека, специалистите са регистрирали продължителни делта-вълни, които въникват обикновено при дълбок сън. Съобщението по случая е публикувано в Science Alert.

Изследователите са проследили функционирането на мозъка и други органи на четирима пациенти в терминално състояние, при които протича затихване на активността на централната нервна система. След като при един от пациентите е отчетено настъпването на клинична смърт (обратим етап от биологичната смърт), за която е характерно липсата на пулс и реакция на зениците на очите, на енцефалограмата му (ЕЕГ) в продължение на 10  минути са регистрирани делта-вълни.


Освен това лекарите са установили значителна разлика в енцефалограмите на пациентите 30 минути преди рязкото спадане на артериалното налягане (един от признаците на клинична смърт) и в продължение на пет минути след това. От тук може да се предположи, че процеса на умиране вероятно е строго индивидуален при всеки човек. Но според специалистите засега е много рано да се говори за някаква връзка между тези разлики и околосмъртните преживявания, при които човек може да халюцинира и да изпитва усещания като "напускане на тялото".

Учените засега не разполагат и с никакво обяснение на въпроса как мозъкът може да продължи да функционира след спирането на сърцето. Една от най-очевидните хипотези е, че се касае за неизправност на техническите средства, макар че не са изключени и неизвестни биологични причини.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...