22 януари 2017 г.


Орангутаните не само са способни да се научат да ползват трион, но проявяват желание да бъдат най-добри в това занимание. Ново видео от поредицата Spy in the Wild показва съревнование по рязане с трион между самка на орангутан и робот.

Spy in the Wild е документална поредица от филми за дивата природа, продуцирана от ВВС. Филмите се снимат непосредствено в дивата природа, като в близост до дивите животни поставят роботизиран модел, снабден с камери. На външен вид роботът не се различава от представителите на конкретно избрания вид животно във всеки от епизодите. Със създадени по този начин филми, ВВС One запознава зрителите с живота на крокодили, диви кучета, пингвини, жирафи и т.н. Новият епизод е заснет в горите на Борнео и е посветен на орангутаните.

Научните консултанти са обърнали внимание на факта, че приматите активно подражават на местните жители. Например, когато видели селяните, миещи се със сапун в реката, орангутаните започнали да късат парчета кора от дърветата и да се търкат с тях, докато "вземат баня". Неочаквано за учените, орангутаните доста често прибягвали и до използване на инструменти: научили са се как да си служат с тях, докато наблюдават как хората строят или ремонтират жилищата си.

За новия епизод специалистите са дали на женски орангутан трион, с който тя веднага започва да "работи". Животното борави с триона уверено, правилно захващайки клона с лапите си, а от време на време дори издухва стърготините, както правят големите майстори. За да направят задачата по-сложна, от екипа внасят съревнователен момент - близо до самката е поставен робот-орангутан, който също "реже дърво".

С помощта на дистанционно управление екипът управлява куклата, карайки лиецто ѝ да изобразява различни емоции. Женският орангутан, след като забелязва конкурента си, продължава да реже своя клон, постоянно следейки как се справя съперника ѝ. Освен това, тя не спира да сравнява резултатите от труда си.

Състезанието по рязане на дърва завършва чак тогава, когато самката се изморява. След като се прозява няколко пъти, женската просто заема удобно за спане положение.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...