24 октомври 2016 г.


В пещерата Арминтксе (Armintxe), която се намира недалеч от град Лекейтио (Испания), са открити 50 рисунки, чиято възраст е между 12 и 14,5 хиляди години. Пещерата е добре известна на местните жители, но никой до този момент не се е осмелявал да навлезе по-навътре в нея. А самите изображения, нанесени на стените ѝ, са останали хилядолетия неизвестни на публиката, макар да се намират само на 50 метра от входа ѝ. Общата дължина на праисторическата "картина" е 15 метра, пише ВВС.

Повечето рисунки (30 от общо 50-те) са изображения на животни: коне, бизони, кози и лъвове. "Царят на животните" е нарисуван два пъти, което прави пещерата много различна от всички други в района на Бискайския залив, където са намирани скални рисунки - в другите просто не се среща изображение на лъв. Някои от рисунките са доста големи, като например изображението на кон, достигащо 1,5 метра в дължина.




Останалите 20 рисунки представляват някакви неясни за момента обекти, съставени от полукръгове и линии. Някои наподобяват наскалните рисунки, откривани във френските Перинеи. Испанската пещерна "галерия" се свързва със същия френски регион и от изображенията на лъвове, както и по "техниката", по която са нанесени изображенията. Това дава основание да се изказват предположения, че ловците-събирачи, оставили след себе си скалните рисунки на двете места, може да са имали контакти помежду си.

Пещерата, в която са открити рисунките, се изследва от месец май, но съобщението за находките е направено едва сега. Местните власти са решили да забранят достъпа до пещерата, за да запазят "безценните и чудесни картини, които принадлежат на целокупната човешка култура". Охраняването на обекта няма да е много сложна задача, тъй като достъпът до нея е доста сложен. От друга страна обаче, властите предвиждат да използват съвременните технологии, за да покажат на широката публика новооткритите изображения.





0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...