22.10.16

Прилепите от вида Monophyllus redmani са сред онези, които “чупят” стереотипа за кръвожадността на събратята си. За разлика от другите, тези представители на американските листоноси прилепи се хранят не с насекоми, а с нектар от цветята – точно като пчелите.

Автор на снимката е биологът Мерлин Татъл. Посветил е живота си на каузата, да защитава този вид прилепи, които често стават жертва на човешките предразсъдъци и страхове. Унищожаването им, въпреки важната им роля в природата, е типичен пример за необмислени действия от страна на хората. Тези крилати бозайници отговарят за опрашването на повече от 500 вида растения, в това число манго, агаве, банани и какао.

Най-изгодно “експлоатират” летящите бозайници онези екземпляри и растения, които растат на големи разстояния едно от друго. Първо, прилепите могат да пренесат прашеца на по-големи разстояния, отколкото кое да е друго животно. Второ, пространствената памет на прилепите е много по-развита и добра, отколкото при пчелите, затова и летящите бозайници по-лесно се връщат при конкретно растение за нова порция нектар.

За да привличат по-ефективно своите “нощни пчелички”, растенията са изработили най-различни трансформации. Например, наскоро учените откриха кубинска лиана (лат. Marcgravia evenia), при която листчетата растат около цветовете и се получава нещо като “сателитна чиния”. Подредени по този начин листата отразяват ултразвуковите сигнали, които прилепите използват. Тези "акустични усилватели" са като фаровете за моряците - правят лесно намирането на целта.

0 коментара:

Публикуване на коментар