22 октомври 2016 г.

Прилепите от вида Monophyllus redmani са сред онези, които “чупят” стереотипа за кръвожадността на събратята си. За разлика от другите, тези представители на американските листоноси прилепи се хранят не с насекоми, а с нектар от цветята – точно като пчелите.

Автор на снимката е биологът Мерлин Татъл. Посветил е живота си на каузата, да защитава този вид прилепи, които често стават жертва на човешките предразсъдъци и страхове. Унищожаването им, въпреки важната им роля в природата, е типичен пример за необмислени действия от страна на хората. Тези крилати бозайници отговарят за опрашването на повече от 500 вида растения, в това число манго, агаве, банани и какао.

Най-изгодно “експлоатират” летящите бозайници онези екземпляри и растения, които растат на големи разстояния едно от друго. Първо, прилепите могат да пренесат прашеца на по-големи разстояния, отколкото кое да е друго животно. Второ, пространствената памет на прилепите е много по-развита и добра, отколкото при пчелите, затова и летящите бозайници по-лесно се връщат при конкретно растение за нова порция нектар.

За да привличат по-ефективно своите “нощни пчелички”, растенията са изработили най-различни трансформации. Например, наскоро учените откриха кубинска лиана (лат. Marcgravia evenia), при която листчетата растат около цветовете и се получава нещо като “сателитна чиния”. Подредени по този начин листата отразяват ултразвуковите сигнали, които прилепите използват. Тези "акустични усилватели" са като фаровете за моряците - правят лесно намирането на целта.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...