19 август 2016 г.


Пуснати на свобода във водоеми, обикновените аквариумни златни рибки могат да достигнат до големината на футболна топка. Но по-опасно е това, че само за година тези “изродени чудовища” изминават стотици километри и нанасят щети на екосистемата, в която се озовават. Изследване, посветено на проблема, е публикувано в списание Ecology of Freshwater Fish.

Специалисти от Центъра по рибовъдство в Австралия са проследили за миграцията на златните рибки в река Вас.”Установихме, че само за година рибите могат да преодолеят повече от 230 километра”, казва един от изследователите, доктор Стивен Бити.

Най-изненадващ обаче е фактът, че пуснати на свобода в дивата природа, златните рибки могат да пораснат до гигантски размери; една от уловените от учените риба е била с тегло 1,9 килограма.

Към момента малко се знае за поведението на златните рибки в дивата природа. Оказва се, че при благоприятни климатични условия и богати на храна водоеми, рибките не просто оцеляват, но се превръщат в заплаха за местните екосистеми. Освен това, много голям проблем е да бъдат отстранени така, че да не се навреди на другите обитатели на водоема.


Пуснати на свобода, аквариумните рибки пренасят в естествените условия нови за екосистемата болести и нарушават средата на обитание на другите риби. А понеже са и всеядни, златните рибки съществено намаляват хранителната база за обитателите на водоема. Освен това, изяждат и хайвера, хвърлен от останалите видове. И не на последно място, златните рибки влошават качеството на водите, тъй като вдигат от дъното утайки.

Отчитайки тези неблагоприятни въздействия, учените призовават собствениците на аквариуми да не изхвърлят във водоемите ненужните им вече златни рибки, а да ги върнат в някой зоомагазин.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...