19 август 2016 г.


В степите на Казахстан археолози откриха съоръжение, наподобяващо пирамидите в Древен Египет. Мавзолеят е построен преди повече от три хиляди години, смятат учените.

Откритието е дело на членовете на експедиция от археологическия институт в  Саръаркинск, водена от И.А.Кукушкин. Съобщението за находката е на учения от Караганда Виктор Новоженов.


През късната бронзова епоха (XV-X век пр.н.е.) на територията на съвременен Казахстан са живели хора, оставили след себе си т.нар. бегаз-дандъбаевската култура. За нея са характерни високите, кръгли, правоъгълни мавзолеи, издигани от скални късове за аристократичните членове на общността. Погребалните им традиции изисквали починалият да се поставя лежащ на една страна със сгънати ръце и крака, а заедно с покойника се погребвали оръжията му, керамични съдове и погребални дарове.

Пирамидата на фараона Джосер
Едно от местата, белязани от разцвета на бегаз-дандъбаевската култура е територията около селцето Саръ-Арка, недалеч от Караганда. На това място се провеждат археологически проучвания от средата на ХХ век. Съвсем наскоро учените са се натъкнали на нова сензационна находка – разкопан е уникален, стъпаловиден мавзолей. По формата си това величествено погребално съоръжение напомня на знаменитите египетски пирамиди, строени почти по същото време. Съвсем ясно е сходството със стъпаловидната пирамида на фараона Джосер.

Местността, където е направена находката, преди началото на разкопките през 2015 година

Според археолозите, мавзолеят е изграден преди повече от три хиляди години за “местния фараон” – вождът или каганът на могъщо местно племе от периода на късната бронзова епоха.

В момента се извършват работите по разкриване на погребението и изследване на находките в него. По-късно всички намерени артефакти ще бъдат предадени за експозицията в музея по археология към Университета в Караганда.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...