19 август 2016 г.


Физикът Джоан Вакаро от Университета Грифит в Австралия смята, че времето във Вселената и законите за запазване са възникнали заради нарушаване на времевата симетрия (Т-инвариантността). Своята хипотеза тя изказва в доклад, изнесен по време на годишната австралийска научна конференция National Science Week.

Според Вакаро, тя е успяла да разкрие механизмът, който превръща някои от физичните явления в необратими. Например, вторият закон на термодинамиката изключва предаването на топлина от тяло с по-ниска температура на тяло с по-висока. В частност, физикът обръща внимание на поведението на мезоните – частици, участващи в силното взаимодействие,  което е отговорно за връзките между кварките. По-ранни експерименти показват, че при “обръщане на времето”, превръщането на тези частици в други, се случва с различна степен на вероятност.

Изучавайки поведението на мезоните, Вакаро достига до извода, че без нарушаване на Т-инвариантността във Вселената биха се случвали странни явления. Например, обектите щяха да могат да се преместват във времето със същата лекота, с която се движат в пространството. Появявайки се в една точка, веднага щяха да изчезват. В подобни условия законите за съхранение не могат да бъдат валидни, казва физикът.

Джоан Вакаро подготвя следващия етап от изследването си – теоретичната разработка на експерименти, които би следвало да потвърдят (или опровергаят) нейната хипотеза.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...