26 август 2016 г.


Испанско издателство е получило правата да издаде ръкописа на Войнич – загадъчна книга, чиито тайни все още никой не е успял да разчете до днес.


В момента ръкописът се съхранява в специално хранилище за редки книги в библиотеката на Йейлския университет. Едва няколко човека са имали щастието да се докоснат до страниците му. След отпечатването му 898 “избрани” ще могат да разполагат с копие от ръкописа. Точно толкова ще са копията на ръкописа на Войнич, които има право да напечата испанското издателство Siloe. Всеки екземпляр от книгата струва 9000 долара. Собственикът на издателството, Хуан Хосе Гарсия, е посветил десет години работа по осъществяването на този проект.


Ръкописът на Войнич е най-известния криптографски ребус в света. Написан е през първата половина на XV век на неизвестен език, който от тогава и до сега никой не е успял да разкодира. Текстът е изпъстрен с множество загадъчни илюстрации на растения, астрологични символи и фигури.


Повечето предположения са, че трудът е посветен на алхимията. Авторството се приписва на различни хора – от Роджър Бейкън до Джон Дий, а според една от популярните теории сред любителите на конспирации, книгата е послание от извънземни.


След толкова много години все още никой не се е доближил до разшифроването на ръкописа. Може пък екземпляр от първия печатен тираж на книгата да попадне в ръцете на гениален криптограф…

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...