26 август 2016 г.


Учени от Калифорнийския университета в Лос Анджелис първи в света успяха да изведат човек от кома с помощта на ултразвуков импулс. Новият метод е изпробван на 25-годишен пациент. Преди началото на процедурата пациентът е показвал минимални признаци на съзнание, реагирайки съвсем слабо на външни сигнали. Още на следващия ден след “рестарта” на мозъчната му дейност чрез ултразвук, реакциите му се подобряват, а след три дни пациентът вече е в състояние да отговаря на въпроси чрез кимане с глава. Дори е успял да помаха с ръка, за да каже довиждане на лекаря.

За провеждането на експерименталната процедура е използвано оригинално разработено устройство, дело на професора от Калифорнийския университет Александър Бистрицки, се посочва в съобщение от научното учреждение.

Приборът е с размери на малка чиния и създава акустичен сигнал, въздействащ на определени области от мозъка – най-вече на таламуса, тъй като този участък отговаря за преразпределяне на информацията от осезателните органи; пак той губи активността си при пациенти в кома. Процедурата продължава 10 минути, през които медиците включват устройството 10 пъти за по 30 секунди.


В статия за списание Brain Stimulation, авторите на експеримента подчертават, че методът все още не може да бъде масово прилаган: единичен опит не е доказателство за пригодността му и специалистите ще трябва да проведат много следващи изследвания, преди да бъде официално призната ефикасността му. Въпреки това, успешните първи процедури дават надежда за бъдещето на метода.

До момента единственият начин за стимулация на невроните е рискована хирургична интервенция – дълбока стимулация на мозъка, която се постига с поставянето на електроди непосредствено в областта на таламуса. Новият метод целенасочено въздейства на тази част от мозъка, без да се прибягва до хирургична намеса.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...