26 август 2016 г.

Участъците нова суша са обозначени със светло зелено; в светло синьо са маркирани териториите водна повърхност, които преди 30 години са били на повърхността
За последните 30 години сушата на Земята се е увеличила с 58 хиляди квадратни километра. Това е заключението на учени от холандския Институт “Делтарес”.
Изкуственото пресушаване на редица територии, в това число край бреговете на големи морски басейни, е най-значимия фактор в увеличените площи на сушата. По-малко са повлияли топенето на ледници и изграждането на хидросъоръжения за отвоюване на суша, се казва в изследването, публикувано в списание Nature Climate Change.

В синьо са показани новите езера, формирали се на Тибетското плато от топенето на ледници
Като цяло, през последните три десетилетия под вода са се оказали 115 000 квадратни километра суша, а други 173 000 квадратни километра са били осушени.
Холандските учени са анализирали снимки от спътници на NASA. Според техните изводи, пример за най-мащабно естествено оводняване е Тибетското плато, където заради топенето на ледници са се появили много нови езера.

Аралско море, което за времето от 60-те години на ХХ век до днес на практика е пресъхнало
Най-отчетлив пример за обратното явление е Аралско море – някога четвъртото по големина в света езеро. От 60-те години на ХХ век насам то стремително пресъхва, заради отклоняване на водите на реките Амударя и Сърдаря, които го захранват. В момента Аралско море е разделено на две малки езера и на практика е напълно пресъхнало.

Изследователите казват, че тепърва предстои да се разбере, какво значение за световния климат имат процесите, които са установили.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...