20 август 2016 г.


Шведски учени определят като несъстоятелна концепцията за “метаболитно здравословното затлъстяване”. Тази теория се лансира отпреди 15-тина години и според нея, в някои случаи наднорменото тегло е физиологически нормално и не води до нарушения в обмяната на веществата. Изследването на шведския екип е публикувано в списание Cell Reports.

Учените са изследвали бяла мастна тъкан от хора с наднормено тегло, за които е установено, че нямат нарушения на физиологично ниво в обмяната на веществата. Извършените анализи показват, че клетките в тези тъкани реагират по същия начин на стимулация с инсулин, както и при хората с диагностицирано затлъстяване. Тоест, водят до аномалната експозиция на специфична група гени.

Предположението на учените е, че именно затлъстяването, а не други рискови фактори, водят до промяна в регулирането на гените. В наблюденията участват 15 здрави и 50 страдащи от наднормено тегло хора. От всеки участник са взети проби от коремната област; чрез биопсия са взети бели мастни тъкани – преди и два часа след инжектиране на инсулин и глюкоза.

Привържениците на теорията за метаболитно здравословното затлъстяване смятат, че при около 30 процента от хората, страдащи от наднормено тегло, са с нормален обмен на веществата. Това означава, че тези хора не се нуждаят от специален медицински контрол и наблюдение. За характерна особеност на хората със “здравословно затлъстяване” се смята високата им чувствителност към инсулина, която води до бързо усвояване на глюкозата от организма.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...