21 август 2016 г.


Учени създава нови мумии, за да разберат какво представляват мумифицираните следи от ракови заболявания, пише Science News.

Древните египтяни са страдали от много болести, от които и до днес страда човек. Сред тях са и туморните заболявания. Мумиите на древните египтяни може да се окажат ценен източник на информация за историята на заболяването. Но засега учените нямат точна представа как изглеждат мумифицираните останки на тумор.

За да реши този проблем канадският биоархеолог Дженифър Уилъби получава от колеги-онколози няколко тела на починали от рак мишки, използвани в други проучвания. Една част от телата тя погребва в горещ пясък в терариум, а другите са мумифицирани по технологията, използвана от древните египтяни – Уилъби е извадила вътрешностите им и ги е заменила с натриев хидроксид.

След 50 дни изсушаване, мишките са потопени в борова смола и след това обвити в ленени тъкани. Накрая мумиите на мишките са напоени в миро и окадени с тамян, а за да е пълен ритуала, Уилъби прочита и древна упокойна молитва. След цялата процедура археологът сканира новите мишешки мумии с помощта на компютърен томограф. Така ясно се вижда различния строеж на туморите и останалите тъкани и органи.

Може да се каже, че учените вече разполагат с база за сравнение и могат да започнат систематични сканирания на истински мумии от Древен Египет в търсене на следи от ракови заболявания.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...