14 май 2022 г.

На 18 август 1572 година с много блясък и шум празнуват кралска сватба. „Сватбата ни беше белязана от такъв триумф и великолепие, както никоя друга. Кралят на Навара и свитата му бяха с богати и красиви одежди, а аз – по кралски увенчана с диамантена корона и хермелинова пелерина; три принцеси носеха шлейфа на роклята ми. Сватбата се състоя по ритуалите, предвидени за дъщерите на Франция“. Това е записала в мемоарите си години по-късно булката от онзи ден.

Но въпреки цялото великолепие и величавост на събитието, нито осемнадесетгодишния младоженец, нито деветнадесетгодишната булка изпитват един към друг някакви трепетни чувства. Сватбата е плод на политически сметки, а не брак по любов. Младоженците обаче никак не се тревожат от това: те от най-ранна възраст са отглеждани с идеята, че политическите сметки са много по-значими от каквато и да е романтика.

Само един човек се ползва с привилегията да нарича „Марго“ дъщерята на крал Анри II и Катерина Медичи, Маргарита Валоа. Този човек е брат ѝ, Шарл, който по-късно става крал на Франция с „поредния номер“ Шарл IX. Световноизвестният писател Александър Дюма е виновен за това, цял свят да е убеден, че „кралица Марго“ е едва ли не официалната титла, с която величаят наистина даровитата наследница на рода Валоа. Животът на Маргарита започва на 14 май 1553 година. Ражда се в Шато дьо Сен Жармен ан Ле. Целият ѝ жизнен път е белязан от епохата на Ренесанса, в която ѝ е отредено да извърви пътя си. По това време жените вече са пращани на кладата с далеч по-малко плам, отколкото в по-ранните години. А родителите ѝ, след като забелязват независимия нрав и острия ум на момичето, се ангажират да ѝ предоставят възможност да получи добро образование.

Когато Маргарита Валоа достига до възрастта за сключване на брак, в Европа се говори не само за красотата ѝ, но и за остротата на красноречието ѝ, което подсказва, че тази жена никога няма да бъде покорна съпруга. Маргарита не е навършила още и 17-годишна възраст, когато се влюбва в Анри дьо Гиз – херцогът на Гиз, който на практика е водачът на католиците във Франция. Но Катерина Медичи, която след смъртта на съпруга си се превръща в „сивия кардинал“ на сина си Шарл IX, категорично забранява на Маргарита да продължи с авантюрата. Причината не е в това, че херцогът не е достатъчно елитен кандидат за евентуален съпруг на принцесата, а защото подобен брак би могъл кардинално да промени баланса на силите във Франция. Налага се влюбените много бързо да бъдат разделени един от друг.



Франция по това време буквално се дави в кръвта, лееща се в религиозните войни. Един от героите на Александър Дюма в романа „Кралица Марго“ описва ситуацията по много красноречив начин: католиците изтребват хугенотите заради това, че те пеели на френски същите псалми, които самите католици пеели на латински.

При постигането на поредното крехко примирие между враждуващите страни в конфликта на религиозна основа, се стига до решението мирът да бъде укрепен с брак – католичката Маргарита да бъде дадена за съпруга на краля на Навара, Анри дьо Бурбон – един от лидерите на хугенотите.


Сватбената церемония е така замислена, че да не засегне религиозните чувства на никого от представителите на двете противостоящи си конфесии. Младоженците приемат участта си с достойнство, след което представителите на френския елит – католици и хугеноти – се впускат заедно в шумна веселба.

Маргарита обаче не знае, че Катерина Медичи вече е променила плановете си. Лидерите на хугенотите е трябвало да бъдат убити преди края на тържествата. За това, какво се готви, Маргарита научава съвсем случайно, при това само няколко часа преди кървавото клане, станало известно като Вартоломеевата нощ.

Деветнадесетгодишната младоженка преживява много тежки часове, но успява да запази хладнокръвие. Лично тя спасява няколко от хугенотите, потърсили помощ от нея. Но най-важното е, че защитава съпруга си. Анри Наварски не е убит, но се превръща в пленник на френския крал. Роднините на Маргарита настояват, че тя следва да се разведе със съпруга си – никой не желае да се окаже в ролята на човека, превърнал младата Марго във вдовица, затова решават, преди да се избавят от Анри Наварски, да изчакат разтрогването на брака им.
Да, но Маргарита Валоа просто тропва с крак и заявява, че няма никакво намерение да се отказва от съпруга си, дори и да не изпитва никакви любовни трепети спрямо него.
Това спасява живота на Анри. Налага му се да се признае за пленник на краля и да прекара известно време в плен.



Обаче, дори и премеждията около Вартоломеевата нощ не успяват да сближат съпружеската двойка. И Анри, и Маргарита, които освен всичко друго се падат и трети братовчеди, търсят любовни авантюри извън брака, като не си създават проблеми, избягвайки да се ревнуват взаимно. През 1576 година Анри Наварски успява да избяга от Париж, а Маргарита се оказва за две години заложница на собствените си роднини.

През 1578 година католици и хугеноти сключват поредния крехък мир и Марго успява да замине за резиденцията на съпруга си в Нерак. Там прекарва може би четирите най-щастливи години от живота си. Около кралицата на Навара се събира блестяща свита, най-добрите поети на Франция приемат за голяма чест да се окажат в обкръжението на Маргарита Валоа. Но черните облаци над нея отново започват да се събират. Политическият алианс между Маргарита и Анри остава стабилен, докато не става ясно, че съпругата на краля на Навара е безплодна. Което означава, че Анри Наварски, който вече много сериозно изявява претенциите си за френската корона, може да се окаже без законен наследник.

С други думи, става ясно, че разводът, така или иначе, се очертава като неизбежен. Но формалностите около него са оформени едва в края на 1599 година, когато съпругът, вече крал на Франция, трябва на всяка цена да се сдобие със законен наследник.

Но преди това Маргарита Валоа вече е успяла да се противопостави не само на съпруга си, но и на брат си – крал Анри III. Марго се включва в поредните войни на страната на Католическата лига. След поражението, което лигата търпи през 1586 година, Маргарита Валоа е заключена в замъка Усон в Оверн по заповед на Анри III. В началото той става затвор за нея, но по-късно се превръща в мястото, което да нарича „свой дом“. Мъжете, водещи кървава разпра за властта, след като разглеждат всички варианти как да постъпят с Марго, решават, че най-добре е просто да я оставят намира.

В Усон Маргарита Валоа живее до 1605 година. Когато Анри дьо Навар през 1589 година става крал на Франция, съпругата му получава официално титлата кралица, но въпреки това не ѝ се позволява да напусне Усон. Между двамата започват преговори за разтрогване на брака им, които завършват чак през 1599 година. В условията за развода е достигнато до споразумение, с което на Марго се оставят титлите кралица на Навара и Франция, предоставя ѝ се внушителна издръжка и големи земеделски владения в югозападната част.

През 1605 година тя се мести в Париж и отново около себе си събира много блестящи личности. Кралица Марго пак се превръща в център на вниманието. Искрено се привързва към Луи (бъдещият крал на Франция Луи XIII, наричан Справедливи), синът на Анри IV от втората му съпруга Мария Медичи, и когато усеща настъпващия си край, завещава цялото си имущество на него и на майка му.

Кралица Марго надживява бившия си съпруг. На 13 май 1610 година в катедралата Сен Дени за кралица на Франция е коронована Мария Медичи, втората съпруга на Анри IV – основоположникът на династията на Бурбоните. На следващия ден, рождения ден на Маргарита Валоа, Анри IV, който за да може да претендира за френския трон приема католицизма, е убит от фанатизирания католик Франсоа Раваяк. Раваяк смята, че кралят прекалено снизходително се отнася с протестантите.



След смъртта на Анри IV Мария Медичи става регент на осемгодишния Луи XIII. Като регент Медичи често се обръща с молба за съвети към Маргарита Валоа. А кралица Марго посвещава последните години от живота си на онова, което ѝ се налага да върши от най-ранна възраст – да потушава страстите между католици и протестанти, за да не потъва държавата в безкрайните кървави междуособици.

През май 1615 година, на 61-годишна възраст, кралица Марго почива, след много тежко заболяване. На 27 май си отива последния законен представител на западащата кралска династия Валоа.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...