14 май 2022 г.

Човешката история е пълна с месии и пророци. Днес десетки хиляди по света виждат в негово лице своя “пророк”.

Роден е на 14 май 1944 година в Модесто, Калифорния. Кръщават го на баща му, който издържа семейството си като собственик на малък магазин за канцеларски стоки в града. Той се казва Джордж Уолтън Лукас – младши. В ранните си юношески години мечтае да е автомобилен състезател. Но съдбата му отрежда да се превърне в един от най-ярките режисьори в киноиндустрията.


С кариерата на автомобилен състезател се разделя след тежък инцидент по време на нелегални автомобилни гонки. Катастрофира и едва не загива, когато е само на 18 години. Две години след този инцидент започва да опитва със снимането на филми. Първият му успех идва с лентата “THX 1138”, която излиза през 1970 година. Следва номинация за “Оскар” за филма “Американски графити”, който излиза по кината през 1973 година и е един носталгичен портрет на провинциална Америка в началото на 70-те години.





И тогава започва ерата на култовата сага, която изстрелва Лукас до върха. През 1977 година по големите екрани излиза първият епизод от “Междузвездни войни”. Филмът не просто е приет с въодушевление от публиката. Той се превръща в абсолютен хит. Три години по-късно на екран е втората серия от сагата, която също жъне огромни успехи. Паралелно с филмите от джедайската трилогия, Джордж Лукас започва работа съвместно с друго голямо име в киното – Стивън Спилбърг, по поредицата за археолога–авантюрист Индиана Джоунс. Двете саги стават култови и буквално раждат философски течения.


За влиянието, което филмите на Лукас оказват върху обществото (не само на развитието на киноиндустрията), може да се съди по много факти. Един от тях е любопитното и неочаквано за властите решение на хиляди хора във Великобритания, Австралия и Нова Зеландия, които по време на преброяването от 2000 година посочват в графа вероизповедание “джедаизъм”. И макар това все още да не е религия, а по-скоро философско течение, неоспорим факт е, че “виновен” за неговото зараждане е именно той – Джордж Лукас.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...