13 май 2022 г.

Автомобилният спорт вече има десетилетна история зад гърба си, преди през 1950 година да бъде положено началото на съвременния световен шампионат (Гран при). Още в началото на ХХ век е създадена и успешно работи Международната асоциация на признатите автомобилни клубове AIACR, която през 1946 година се преобразува в Международна автомобилна федерация FIA. В периода до началото на Втората световна война AIACR провежда няколко състезания, които се превръщат в прототип на съвременните Гран при – серията състезания за Международната купа, провеждани в периода 1900-1905 година, Световен шампионат на производителите на състезателни автомобили 1925-1927 година и Шампионатите на Европа 1931-1939 година.

Популярността на автомобилния спорт постоянно расте и през 30-те години на ХХ век състезанията с автомобили се сдобиват с репутацията на един от най-престижните и зрелищни спортове. След края на Втората световна война обаче, в Европа цари разруха и много от пистите, строени по-рано, са разрушени, а заводите за производство на автомобили – затворени. И все пак, още на 9 септември 1945 година в Булонския лес край Париж се състои първото следвоенно автомобилно рали, а през 1946 година има цели 15 състезания, проведени във Франция, Италия, Швейцария и Испания.

Снимки: Getty Images
В първите състезания в годините след войната участват всякакви автомобили, които могат да претендират да се наричат състезателни. През 1949 година FIA взема историческо решение и учредява световен шампионат за пилоти от цял свят. В него са включени най-престижните състезания от национални Гран при.



Първият шампионат във „Формула 1“ е проведен още през следващата година. На 13 май 1950 година, на пистата „Силвърстоун“, стартира първата надпревара за най-бързите коли и пилоти в света. Трасето на състезанието преминава по част от пистите на бивше военно летище.

Снимки: Getty Images
Стартиралият с „Алфа ромео“ 44-годишен италиански пилот Емилио Джузепе „Нино“ Фарина води през цялото време на състезанието – от старта до финала – и така записва името си като първия победител в гонка от „Формула 1“.

Снимки: Getty Images
Състезанието на „Силвърстоун“ се провежда пред погледа на членовете на британското кралско семейство. В надпреварата участват най-силните пилоти за онова време, които се превръщат в легенди за автомобилния спорт – Хуан Мануел Фанджо, Луиджи Фаджиоли, Луи Розие, Рег Пернел, Принц Бира и т.н.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...