10 юни 2016 г.

Най-високото известно до момента на науката тропическо дърво е открито в горите на Малайзия. Височината му е 89,5 метра.

Специалисти от университета в Кеймбридж са открили гигантското дърво в  слабо проучен участък от тропическите гори в Малайзия. Дървото е жълто меранти (Shorea faguetiana), от вида Шорея: широколистен вид, разпространен в Югоизточна Азия. Обикновено дърветата от вида достигат на височина до около 45 метра. Новият рекордьор е забелязан по време на облитане на тропическите гори в района.

Измерването на височината на гиганта се оказва нелека задача. Местен алпинист се катери по него с рулетка, за да бъде установена точната височина. Но не е успял да направи качествени снимки, защото му попречили агресивно настроен орел и пчелен рой.

Все пак, учените са успели да установят точната височина на дървото – 89,5 метра. Това е с 1,2 метра по-високо от предишния рекордьор. За да добиете представа за височината му, ето едно сравнение – Биг Бен в Лондон е висок 96 метра.

Въпреки внушителните си размери, откритият екземпляр не е най-високото дърво в света. Абсолютният рекордьор е секвоя в САЩ – 115,2 метра. Учените отбелязват, че дърветата в умерения климатичен пояс израстват на по-голяма височина, отколкото тропическите си събратя.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...