10 юни 2016 г.

Археолози от САЩ са открили в Аляска доказателства, че жителите на Азия са знаели за съществуването на Северна Америка и са водели с коренното ѝ население търговия дълго преди Христофор Колумб да открие за Европа Новия свят в края на XV век. Това се казва в статия за Journal of Archaeological Science.

“За нас не е изненадващо откритието, защото знаехме от предишни находки и устната история на индианците, че Азия и Америка са търгували с метали помежду си. Беше само въпрос на време да се намерят материални доказателства за търговските връзки. Предполагаме, че сплавите са били изработвани някъде в Евразия, откъдето са попаднали в Америка, преминавайки транзитно през Сибир и Беринговия пролив. Така са достигнали до предците на ескимосите, живеещи в Аляска”, казва Кори Купър от университета “Пардю” в Уест Лафайет (САЩ).

Купър и колегите му са направили откритието си, докато проучват артефакти и други оръдия на труда, намерени в една от стоянките на древни жители на Аляска от племето на ескимосите Туле. През античността и средновековието тези племена населяват полуостров Сюард. Водят уседнал начин на живот и това позволява на учените да открият във вечно замръзналите почви множество артефкати, в това число и шест метални предмета.

Купър подчертава, че подобни находки сами по себе си са голяма рядкост, тъй като за жителите на Новия свят металните украшения и оръдия на труда са представлявали огромна ценност. Предавани са от поколение на поколение и са употребявани докато просто се износят от употреба и станат негодни.

Ценността им, обяснява ученият, се дължи на това, че предците на индианците и ескимосите не са притежавали знанията за топене и обработване на желязото и други метали. Поради това оръдията им на труда са се изработвали от много редките метеоритно желязо или от бронз и мед, а освен това лесно са се похабявали и затъпявали. През последните години учените са открили няколко железни украшения и оръдия на труда, които насочват към мисълта, че жителите на Новия по някакъв начин са успели да се сдобият с “обикновен” метал от други части на Земята.

Групата на Купър проучва медни и железни артефакти, открити при разкопки на полуостров Сюард – железни топчета-тежести, медни куки за риболов, листове и катарами. Необичайната възраст на някои от тези съкровища на древните ескимоси (800-1500 години), определена по останките от кожа, закрепена към катарама, кара авторите на статията да се замислят, по какъв начин тези метали са попаднали в Аляска, доста преди европейците да пристигнат в Америка.

Отговорът се оказва във вътрешната структура на металните части на артефактите. С помощта на рентгенов кристалограф и спектрометър учените проучват метала, от който са изработени артефактите. По думите на Купър, анализът потвърждава, че всичките шест предмета са изработени чрез топене на метала. Съдейки по това, че съдържанието на никел в желязото е много ниско, а нивата на олово и мед са високи, най-вероятното място, където е добита рудата е някъде в Източна Азия и по-конкретно – Китай. По тези места човек се е научил да обработва желязото около VIII век пр.н.е., а бронз са умеели да добиват още през третото хилядолетие преди новата ера.

От там, както сочат данните от археологически разкопки, металургията и нейните продукти са се разпространили в Сибир и Далечния Изток, откъдето стоките може да са попаднали в Аляска, пренесени от търговци, преплавали Беринговия пролив. Според Кори Купър, откриването на предмети от топено желязо и бронз е доказателство, че жителите на Азия са знаели за съществуването на Америка и са водели активна търговия с коренното ѝ население няколко века преди в Новия свят да се появят европейците.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...