11 юни 2016 г.

На Слънцето ни в момента липсват характерните петна. Почти седмица на диска му не са забелязани обичайните тъмни зони, макар понякога броят им да достига до стотици.

В това обаче няма нищо необичайно и е напълно естествено. Слънчевата активност постоянно се променя, следвайки цикличност с продължителност от 11 години. В момента Слънцето се намира в период на по-слаба активност и в близко време петната на Слънцето ще са малко или изобщо няма да се наблюдават. Експертите очакват, че слънчевата активност ще се повиши отново след около 5 години. Тогава и броят, и размерът на петната на Слънцето ще се увеличат.
От 3 юни 2016 година на диска на Слънцето не е забелязано нито едно петно
Влиянието на тези промени върху живота на хората е на практика незабележимо. Високата слънчева активност е опасна само за астронавтите, понеже така дозите облъчвания, които получават при престоя си в космоса, е по-висока. Освен това тя може да окаже негативно влияние на работата на електрониката на борда на изкуствените спътници.

Слънчевите петна представляват участъци с понижена температура. Пораждат ги промените в магнитните полета на нашата звезда. По броят им може да се съди за повишена или понижена активност на Слънцето.

В периоди на слаба слънчева активност горните слоеве на земната атмосфера се охлаждат и стават по-плътни. Затова и “космическият боклук” се притегля по-близо до Земята.
Предишният пик в активността на Слънцето беше отбелязан през април 2014 година, когато на диска на звездата ни едновременно можеха да се видят 116 петна.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...