11 юни 2016 г.

Специалистите на NASA разглеждат възможността да изпратят на Марс миниатюрен хеликоптер, който да играе ролята на въздушен разузнавач за новия ровър "Марс-2020". Основната му задача ще е – освен “разузнаването”, да потвърди възможността подобни машини да се придвижват в разредената марсианска атмосфера.

Учените си признават, че летенето в марсиански условия е предизвикателство. Атмосферното налягане на планетата е само 1% от земното, затова на всеки летателен апарат ще са му нужни много по-големи пропелери, в сравнение с неговите собствени размери.

Тъй като плътността на атмосферата на Марс значително се различава от земната, хеликоптерът ще трябва или много бързо да ускорява задвижващите винтове, или да разполага с много големи пропелери, обяснява Майк Мичъм, инженер по механика в Лабораторията за реактивно движение в NASA (JPL NASA).

В момента прототип на потенциалния марсиански хеликоптер преминава серия тестове в лабораториите на NASA. Прототипът представлява еднокилограмов куб, който разчита на винтове с дължина от един метър. Ако концепцията бъде приета, то апаратът ще лети към Червената планета заедно с ровъра "Марс-2020", а след това сам ще кацне на Марс.

Специалистите на NASA имат намерение да използват хеликоптера, който ще се захранва от слънчеви батерии и ще има камера от типа GoPro, за да разузнава за безопасен и ефективен маршрут, по който да премине ровъра. Това означава, че летящият помощник на “Марс 2020” ще трябва да разполага с достатъчно мощни батерии, за да извършва всеки ден полети с продължителност от 2-3 минути.

Тестовете в земни условия ще трябва да гарантират, че апаратът ще е в състояние всеки ден да се издига, да лети и да каца безопасно, защото кацането е най-опасната част от всяка мисия. Според специалистите на NASA, хеликоптерът ще позволи на ровъра да преодолява по три пъти повече разстояние на ден, отколкото ако траекторията му се определя само с наличната на борда му камера.

Експертите освен това смятат, че хеликоптерът може да изпълнява и функцията на “личен фотограф” на ровъра, който ще прави официални снимки на “главния” по време на мисията. Разбира се, марсианските селфита ще са преди всичко предназначени за диагностика на ровъра.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...