15 април 2016 г.

Италиански археолози, благодарение на спътникови снимки, са намерили обяснение на загадъчните изкопи на платото Наска в Перу, което е по-известно заради гигантските си “линии от Наска”, пише ВВС.

Платото Наска е известно със загадъчните рисунки, за които се смята, че са създадени от изчезналата цивилизация Наска. Над 30 гигантски изображения на животни и растения, както и няколко стотици абстрактни геометрични фигури, над 13 хиляди линии, някои от които се забелязват дори от космоса, пресичат пустинното плато. Всички обекти са разположени върху простиращото се на 70 километра високопланинско плато.

Учените отдавна предполагат, че спираловидните линии на платото Наска, завършващи с подобие на кладенец (наричат ги още puquios – от испански "извор”), някога са били древна форма на акведукти. Но едва сега, с помощта на спътникови снимки, става ясно, как точно е действал механизма за добиване на вода в този пустинен район.

Според специалистите, хидравличната система е създадена, “за да се добива вода от подземния водоносен слой”. Благодарение на тези акведукти, цивилизацията Наска постоянно е имала достъп до вода, където с години са се вихрили засушавания.

Система от канали е разпределяла водата по цялата територия, където е била нужна, а излишните количества са съхранявани в резервоари. Изкопаните отверстия в земята са били необходими, за да може в иригационната система да влиза вятър, който да създава налягане и така водата да се издига на повърхността, смятат учените.

“Разбира се, системата тогава е била много по-развита от това, което е оцеляло от нея до наши дни”, казва пред ВВС Роза Лазапонара от италианския Институт по методи за екологични анализи (Institute of Methodologies for Environmental Analysis).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...