15 април 2016 г.

Математици от Шефилдския университет са разработили статистически модел, с чиято помощ определят качеството на представяне на всички пилоти от най-бързите автомобилни състезания във "Формула 1", започвайки от 1950 година до 2014 година. Необикновеното изследване показва, че успехите на пилота зависят най-вече от тима, за който се състезава. Конкурентноспособността на болида шест пъти повече влияе на резултатите, отколкото способностите на пилота.

Ако влиянието на екипа и техническите характеристики на болида бъдат сведени до минимални, то за най-добре представил се през годините пилот трябва да се признае аржентинеца Хуан Мануел Фанджо. Петкратният шампион във “Формула 1”, известен с прякора си Маестрото, участва в гонките през 50-те години на ХХ век. Второто място в този рейтинг се полага на французина Ален Прост, състезавал се през 80-те години. Третото място е за испанеца Фернандо Алонсо, който е два пъти шампион във “Формула 1” (през 2005 и 2006 година).

Учените отбелязват, че ако се отчитат не само индивидуалните качества на пилотите, но и работата на екипите, то за най-успешен пилот трябва да се признае Михаел Шумахер. Седемкратният шампион обаче, ако се оценяват само пилотските качества, заема едва девето място в класацията на учените. Но и за това неочаквано за мнозина “лошо” класиране, има логично обяснение – резултатът на немския Червен барон е повлиян отрицателно заради прекъсването на кариерата му за срок от 4 години и не дотам доброто му представяне в сезоните 2010 – 2012 година.

Специалистите акцентират върху още две заключения, които стават ясни от модела им. Много от пилотите, които са били смятани през годините за фаворити и водещи фигури в спорта, са щели да показват много по-ниски резултати, ако са се състезавали за други отбори, а не за тези, с които съдбата им е отредила да се срещнат. И още: времето от годината, през което се провежда състезанието, атмосферните условия и вида на пистата съвсем не са малко значими фактори.

1 коментара:

Може да ви е интересно...