29 март 2016 г.

Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) съобщава, че е загубила връзка с новия си рентгенов космически телескоп Hitomi (ASTRO-H). Съоръжението престана да работи само месец, след като беше изведено в орбита.

Разработеният от JAXA космически телескоп беше изведен на ниска орбита с височина 575 км на 17 февруари 2016 година. Задачата на обсерваторията, работеща в “твърдия” рентгенов диапазон над 10 КеV, беше да следи за избухвания на свръхнови звезди, ядрата на галактиките, както и да провежда изследвания на пространствата около черни дупки, за да се определи степента на изкривяване.

На 26 март, по време на първичните тестове и калибрирането на телескопа, агенцията губи контакт с Hitomi. Специалистите търсят причините, довели до отказа на апаратурата и се опитват да си върнат контрола. Вече има получен един кратък сигнал от спътника.

Точната позиция на телескопа е установена с помощта на военните от Joint Space Operations Center; те са установили в близост до апарата пет обекта, които могат да бъдат класифицирани като космически боклук. Експертите предполагат, че телескопът е повреден след стълкновение с някой от тези обекти.

В околоземното космическо пространство има немалко космически боклук – от фрагменти от стари космически апарати до всевъзможни метеорито подобни частици. Такива частици се движат със скорост, която 10-20 пъти надвишава скоростта на летящ куршум и са сериозна заплаха за спътниците и космическите кораби.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...