29 март 2016 г.

Нещо наистина интригуващо. През последните дни постъпват няколко съобщения от любители астрономи за заснет сблъсък на астероид или комета с Юпитер. Ако бъде потвърдена истинността на заснетите данни, това ще се окаже единственият до момента случай на документиран сблъсък на космическо тяло с газовия гигант в Слънчевата система.

За момента известното е малко. Това, което се знае със сигурност от публикуваните в интернет видео клипове е, че се наблюдава краткотрайно повишаване на яркостта в една точка на Юпитер, и вероятно става дума за някакъв сблъсък.
Джон МакКеон, един от астрономите, публикуващи в сайта Reddit под никнейма bubbleweed, пише: “Точното време е 00:18:45 UT [на 17 март]. Ако някой е извършвал наблюдения на Юпитер през този период, проверете заснетите си кадри”.

Съдейки по видеото, сблъсъкът трябва да е доста сериозен, последван от изхвърлянето на значителна маса пространството около Юпитер. Налице е доста солидно доказателство, че наистина се е случило определено събитие.

Друг астроном любител, ползващ никнейм calibra2340 в YouTube, също е заснел случилото се. “Сещам се за кометата Shoemaker-Levy 9, и единственото ми обяснение на случилото се е, че астероид или комета навлиза във високите атмосферни слоеве [sic] и изгаря/експлодира много бързо”.

Изпратени са запитвания до NASA с молба да разгледат заснетите кадри и на база данните, с които аерокосмическата агенция разполага от собствените си уреди, да се произнесе официално за събитието.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...