3 декември 2015 г.

Слънцето е способно да произведе т.нар. свръхизригвания. Това твърдят астрономии, които с помощта на телескопа Kepler са открили звезда, която по излъчването си е подобна на нормалните слънчеви изригвания. За наблюденията си те разказват в статия за списание Astrophysical Journal Letters.

Слънчевите изригвания са взривни процеси на отделяне на енергия (под формата на светлина, топлинна и кинетична енергия) в атмосферата на звездата. Свръхизригванията надвишават мощността на обикновените десетократно.

В нашата галактика астрономите са открили двойната звезда KIC9655129, която е способна да генерира свръхизригвания. Изследователите подчертават общите физични свойства на тези явления и нормалните изригвания на Слънцето, което косвено потвърждава възможността и нашето светило да е способно да генерира свръхизригвания.

Авторите на изследването са анализирали профила на кривата на промяна на блясъка по време на изригванията на KIC9655129 (данните за анализа са получени от телескопа Kepler). Изригванията на звездите обикновено се регистрират по последователността на импулсите. Много често колебанията напомнят вълна, чиято дължина е свързана с различни свойства на един или друг регион от звездата. При изригванията на KIC9655129 са открити многократни вълни (едни вълни, наложени върху други), чиито свойства съответстват на тези на нормалните слънчеви изригвания.

“Ако на Слънцето се случи свръхизригване, последиците от него ще бъдат разрушителни за живота на Земята. GPS и радиовръзките ще бъдат нарушени. Може да се очакват мащабни изключвания на електропреносните системи. За наша радост, условията, необходими за генерирането на суперизригвания, са с много ниска степен на вероятност за звездата ни”, подчертава съавторът в изследването Хлое Паг.

Наскоро, друг екип от учени установи, че подобната на Земята екзопланета Kepler-438b е непригодна за живот, именно заради свръхизригванията на звездата, около която обикаля.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...